Σημαντικά χαμηλότερο το ελληνικό καλάθι στα σουπερμάρκετ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σημαντικά χαμηλότερο το ελληνικό καλάθι στα σουπερμάρκετ

Σημαντικά χαμηλότερο παραμένει το κόστος του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σούπερ-μάρκετ, σε σχέση με τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Συγκεκριμένα, η τιμή του ελληνικού καλαθιού ανέρχεται στα 46,68 ευρώ, έναντι 64,77 ευρώ στη Γαλλία, 60,31 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 56,96 ευρώ στην Ισπανία και 54,59 ευρώ στην Πορτογαλία.

Ως αποτέλεσμα, προκύπτει ότι το καλάθι στη Γαλλία είναι κατά 39% ακριβότερο, στο Ην. Βασίλειο κατά 29%, στην Ισπανία κατά 22% και στην Πορτογαλία κατά 14%.

Μάλιστα, εξαιρουμένου του ΦΠΑ, η διαφορά με τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Ινστιτούτου, καταγράφεται αύξηση της διαφοράς του ελληνικού καλαθιού με τις άλλες χώρες κατά περίπου 3%, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην ένταση των προσφορών και των εκπτώσεων, αλλά και στην ένταση του ανταγωνισμού λόγω των προσφάτων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Όπως εξηγεί, τέλος, το ΙΕΛΚΑ, το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα με πολύ χαμηλότερη τιμή, χάρη στην οργανωμένη προσπάθεια των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider