«Πικρή» η γεύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρή» η γεύση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Μείωση τζίρου και διατήρηση ζημιών σε εξαιρετική υψηλά επίπεδα καταγράφει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σύμφωνα με την τη χρήση που έληξε στις 30/6/16.

Ειδικότερα οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 115,7 εκατ. ευρώ από 175,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA παρέμειναν αρνητικά βελτιώνοντας ωστόσο την εικόνα, ήτοι ζημιές 19,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 45 εκατ. ευρώ και η τελική γραμμή εμφανίζει ζημιές μετά από φόρους 42,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 72,4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η διοίκηση αναφέρει πως ζημιογόνο θα είναι το αποτέλεσμα και της τρέχουσας χρήσης.

Το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 227 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 81 εκατ. ευρώ.

Πέραν της αρνητικής καθαρής θέσης η EΒΖ εμφανίζει ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 152 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016, οι οποίες εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα προσεγγίσουν τα 163 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η χρήση 2016-17.

Επιπρόσθετα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρίας υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό 177.5 εκατ. και 180,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο παραπάνω παράγοντες ανάγκασαν τον ορκωτό ελεγκτή να σημειώσει πως υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο η EΒΖ να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Η ΕΒΖ έχει υψηλό κόστος παραγωγής και αυτό οφείλεται σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία: Στο υψηλό κόστος αγοράς Α’ ύλης από τους αγρότες και των μεταφορικών τους, στο υψηλό κόστος μισθοδοσίας μονίμου και εποχικού προσωπικού, στο κόστος υποαπασχόλησης, στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ειδικότερα όπως αναφέρει η διοίκηση της βιομηχανίας στην έκθεση προς τους μετόχους της «τα χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία και η σημαντική πτώση των τιμών ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το υψηλό παραγωγικό, βιομηχανικό και λειτουργικό κόστος, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους και συνακόλουθα τον περιορισμό της ταμιακής ρευστότητας της εταιρίας και του ομίλου.

Το υψηλό βιομηχανικό, λειτουργικό και εμπορικό κόστος οφείλεται σύμφωνα με τη διοίκηση της EΒΖ κυρίως στη μικρή παραγωγή ζαχαρότευτλων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τελικές τιμές τεύτλων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την περίοδο 2016-17 εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν 64 χιλ στρέμματα και η παραγόμενη ποσότητα ζάχαρης θα διαμορφωθεί σε μόλις 45 χιλ τόνους.

Να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να έχει οριστεί για την Παρασκευή 30 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider