Σε λιανεμπόριο και media «παίζει μπάλα» ο Ιβάν Σαββίδης

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε λιανεμπόριο και media «παίζει μπάλα» ο Ιβάν Σαββίδης

Ποδοσφαιρική ομάδα, πολυτελή ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, καπνοβιομηχανία αλλά και ακίνητα - «φιλέτα» είναι μερικά μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ο Ιβάν Σαββίδης…. ο οποίος ετοιμάζεται να παίξει «μπάλα και σε άλλα γήπεδα».

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, που κατάγεται από το χωριό Σάντα, στην Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ηγείται ενός ομίλου με ετήσιο τζίρο άνω των 1,3 δισ. ευρώ , ετοιμάζεται να αποκτήσει ισχυρή παρουσία τόσο στον τομέα του λιανεμπορίου όσο και στα μιντιακά δρώμενα, τηλεοπτικά αλλά και ψηφιακά

Πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι ο γνωστός οικονομικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης, μέσα στο 2016 θα προχωρήσει σε νέο μπαράζ εξαγορών, που θα προκαλέσουν αίσθηση στην αγορά.

Όπως αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον επιχειρηματία, ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλου (Carrefour και Carrefour Μαρινόπουλος).

Επιπλέον ο επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετέχει και σε γνωστά sites, μεταξύ αυτών και αθλητικού περιεχομένου, ετοιμάζεται να επεκταθεί στην αρένα της ψηφιακής ενημέρωσης ενώ παράλληλα έχει σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικού καναλιού, είτε εθνικής είτε περιφερειακής εμβέλειας.

Το deal με τα Carrefour

Οι συζητήσεις για την απόκτηση της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ στην χώρα μας (η οποία αριθμείς 1.000 καταστήματα και 13.000 εργαζομένους) έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών – όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές - βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Σε ανακοίνωσή της πάντως, η Μαρινόπουλος Α.Ε. «διαψεύδει κατηγορηματικά σενάρια περί συνομιλιών της εταιρείας με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη αναφορικά με φημολογούμενη εξαγορά του δικτύου της ή μέρος αυτού».

Την είδηση διέψευσαν επίσης και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά και οι σύμβουλοι που έχει στην Ελλάδα και ασχολούνται με τις υπόλοιπες, εκτός ποδοσφαίρου, επιχειρήσεις. Όπως τονίζουν «μπορεί ο τομέας του λιανεμπορίου να εντάσσεται στις δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδης στη Ρωσία, μέσω της αναπτυγμένης εταιρείας Taurus, μπορεί να έχει κάνει κάποιες συζητήσεις για κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών της γνωστής ελληνικής αλυσίδας τροφίμων και λιανεμπορίου».

Εδώ να σημειωθεί ότι το σύνολο των καταστημάτων Carrefour έχει περάσει στην Μαρινόπουλος από το 2012, όταν οι Γάλλοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Αν και αρχικώς η πορεία της αλυσίδας ήταν ικανοποιητική, εντούτοις τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα και έγιναν πολύ μεγαλύτερα με την επιβολή των capital controls.

Έτσι, ένα από τα σημαντικά προβλήματα της αλυσίδας ήταν το αιφνίδιο αίτημα πολυεθνικών ομίλων για την πληρωμή τους σε μετρητά, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί. Οι επιπτώσεις έγιναν ορατές στα ράφια των καταστημάτων της, σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς πολλοί προμηθευτές πάγωσαν την συνεργασία μαζί της.

Η απόκτηση της Μαρινόπουλος από τον Ιβάν Σαββίδη, θα δώσει ξανά τον αέρα ρευστότητας που χρειάζεται η αλυσίδα, ενώ θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος για την βορειοελλαδίτικη Μασούτης, η οποία ετοιμάζει την κάθοδο της στην Αθήνα.

Όσον αφορά την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιβαν Σαββίδης ετοιμάζει δυναμική εμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες ενόψει και της χορήγησης αδειών εντός του προσεχούς διαστήματος.

Το κανάλι, που πιθανώς θα αποκτήσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, δεν αποκλείεται να είναι και τοπικής εμβέλειας και να σχετίζεται με το κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, τη Θεσσαλονίκη.

Πρόεδρος της ρωσικής Agrocom

O Iβαν Σαββίδης ηγείται σήμερα του ρωσικού Ομίλου «Agrocom», ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes.

Βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, είναι η καπνοβιομηχανία (Donskoy Tabak), η επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων (Atlantis-Pak), η αγροτική οικονομία, η συσκευασία, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).

Ο συνολικός όγκος ακαθάριστων πωλήσεων των εταιριών του ομίλου το 2014 αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ.

Στο ρωσικό κράτος ο όμιλος κατέβαλε για φόρους 684 εκατ. ευρώ, ενώ για φιλανθρωπία και κοινωνικά έργα δόθηκαν 7,2 εκατ. ευρώ.



Η ΣΕΚΑΠ και το Μακεδονία Palace

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης – πέραν της απόκτησης του ΠΑΟΚ - είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή του 2013, όταν ο όμιλος «Agrocom Group» του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης.

Η απόφαση αυτή, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίζει ο ίδιος, δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα και αντίφασκε προς την επιχειρηματική λογική, επειδή η τότε ΣΕΚΑΠ δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον από την άποψη της ευρωπαϊκής αγοράς καπνού.

H Agrokom επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό με επένδυση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας.

Σήμερα η ΣΕΚΑΠ είναι σε πορεία οικονομικής εξυγίανσης. Μείωσε τις ζημίες από 25,8 εκατ. ευρώ το 2012, σε 1 εκατ. ευρώ το 2014. Αυξάνει τις πωλήσεις, παράγει νέα προϊόντα, αξιοποιεί νέες αγορές, ενώ στα δύο χρόνια της ιδιοκτησίας Σαββίδη έχει καταβάλλει φόρους και τέλη στο κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Επόμενο στρατηγικό επιχειρηματικό βήμα για τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, «Μακεδονίας Palace», για 40 χρόνια.

Η εταιρεία White & Black του Ιβάν Σαββίδη, επικράτησε και στον διαγωνισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την μακροχρόνια μίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου, σε κοινοπραξία με τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Aldemar του επιχειρηματία Νίκου Αγγελόπουλου.

Έτσι η κοινοπραξία LLC Atlantis Pak, αναδείχθηκε νικήτρια-πλειοδότης στο διαγωνισμό, καθώς προσέφερε το υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα, ύψους 1.780.000 ευρώ (148.330 ευρώ το μήνα). Η άλλη προσφορά που κατατέθηκε για το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, προερχόταν από τον όμιλο του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου, στον οποίο ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.

Την ίδια χρονιά ο Ιβάν Σαββίδης κέρδισε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Το τίμημα που κατέβαλλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μέσω της εταιρείας JSC Donskoy Tabak ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ για μία έκταση συνολικά 322 στρεμμάτων, στην οποία του παραχωρήθηκε για τα επόμενα 99 χρόνια.

Το στοιχειωμένο «Κόκκινο Σπίτι»

Το τελευταίο απόκτημα του κ. Σαββίδη είναι το γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, «Κόκκινο Σπίτι».

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.

Το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι… αλλά όπως λένε οι ντόπιοι ένα στοιχειωμένο σπίτι, με μεγάλη ιστορία.

Το σπίτι άρχισε να χτίζεται το 1926 από τον εργολάβο Ναούμ Κωστόπουλο (οικοδομική εταιρεία Νέων Χωρών) για λογαριασμό της οικογένειας Ιωάννη Λόγγου, γνωστού βιομηχάνου κλωστοϋφαντουργίας εκείνης της εποχής.

Το αρχικό σχέδιο κατασκευής του προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά αργότερα ο ιδιοκτήτης ζήτησε να κατασκευαστεί και τρίτος όροφος.

Διέθετε τρία καταστήματα στο ισόγειο, δύο διαμερίσματα στον 1ο όροφο, δύο διαμερίσματα στον 2ο όροφο και ένα οροφοδιαμέρισμα στον 3ο όροφο με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι.

Στο ισόγειο λειτουργούσε το καφενείο «Ερμής», το οποίο υπήρξε χώρος συνάντησης δασκάλων, καθηγητών και συνταξιούχων εκπαιδευτικών της πόλης.

Ο θρύλος, αναφέρει ότι η «Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ενώ η βιομηχανική μονάδα κλωστοϋφαντουργίας του ιδιοκτήτη του σπιτιού καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το σπίτι θεωρείται από πολλούς στοιχειωμένο.

Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται, βρικόλακες και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι, φήμες όμως που ουδόλως φαίνεται να επηρέασαν τον κ. Σαββίδη

Η αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήρθε μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) που φιλοξένησε στο παρελθόν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Gianni Agnelli (της FIAT).

Το τίμημα που κατέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που ευδοκιμήσουν και τα νέα επιχιερηματικά σχέδια του Ιβάν Σαββίδη, εκτιμάται ότι ο ίδιος θα αναδεχτεί στον κορυφαίο οικονομικό παράγοντα της χώρας και μάλιστα σε εποχή...κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider