Το μετέωρο βήμα της Καλογήρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μετέωρο βήμα της Καλογήρου

Αλλαγές στο εμπόριο αναμένεται να επιφέρει η ευδοκίμηση των συζητήσεων εξαγοράς της εταιρείας πολυτελών ειδών Καλογήρου από τον επιχειρηματία Σάμι Φάις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις του επιχειρηματία Σάμι Φάις, ο οποίος έφερε πριν από 38 χρόνια την φίρμα των αθλητικών ειδών Nike στην Ελλάδα, βρίσκονται σε καλό σημείο και πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει κούρεμα χρεών, αναδιάρθρωση δανεισμού και νέα δανειοδότηση.

Σε περίπτωση που το deal εξαγοράς ολοκληρωθεί, τότε η θέση του Σάμι Φάις στο εμπόριο εδραιώνεται ενώ το χαρτοφυλάκιο του που αποτελείται από τα σήματα Puma και Adidas, την ισπανική φίρμα ένδυσης Mango, την αντιπροσωπεία των μοτοσικλετών Indian αλλά και την εξειδικευμένη αθλητική φίρμα Prince που διαθέτει είδη τένις, εμπλουτίζεται.

Η διάσωση πάντως της Καλογήρου θα αποτρέψει ένα ακόμη λουκέτο στην αγορά (από τα πολλά που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα) το οποίο θα είχε πολλαπλασιαστικές επιτπώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει και επικαλούνται οι εργαζόμενοι της αλυσίδας, στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει το σύνολο των θέσεων εργασίας. AdTech Ad

Η εταιρεία δεσμεύτηκε, επίσης, να καταβάλει τους μισθούς Μαρτίου έως τις 10 Μαΐου, να καταθέσει υπόμνημα με το σχέδιο εξαγοράς, χρονοδιάγραμμα ενεργειών της για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Η διάσωση της Καλογήρου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και για τις πιστώτριες τράπεζες καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω κάποια από τα χρήματα που έχουν δώσει.

Να σημειωθεί η Καλογήρου με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εμφανίζει το 2014 ζημιές προ φόρων 11,1 εκατ ευρώ από ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές της αγγίζουν τα 49,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα ο Όμιλος εμφανίζει ζημίες μεγάλου ύψους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου την 31.12.2014, έχει καταστεί αρνητικό.

Επίσης έξι από τα ακίνητα της εταιρείας, είναι υποθηκευμένα σε Alpha Bank και Eurobank έναντι 49,85 εκατ ευρώ.

Η άνοδος και η πτώση της αλυσίδας

Η πτώση της Καλογήρου, η οποία μετρά 120 χρόνια παρουσίας στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια (απο το 2011 και μετά) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περικόψει τα λειτουργικά κόστη, ενώ έχει κλείσει καταστήματα που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Μία από τις πλέον ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις κινήσεις του Ομίλου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ήταν όταν την άνοιξη του 2010 άνοιξε ένα κατάστημα της διάσημης φίρμας γυναικείας ένδυσης Fendi στη συμβολή των οδών Bαλαωρίτου και Kριεζώτου στο Kολωνάκι.

Oι προσδοκίες ότι η Aθήνα θα συνέχιζε να αποτελεί προορισμό υψηλού επιπέδου αγορών δεν επιβεβαιώθηκαν και ως εκ τούτου η αποκλειστική μπουτίκ της δημοφιλούς φίρμας έκλεισε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί οκτώ καταστήματα (και ένα outlet στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) και δύο ακόμη στην Κύπρο (σε Λεμεσό και Λευκωσία).

Πρόσφατα η εταιρεία έβαλε έβαλε λουκέτο την περασμένη εβδομάδα σε δύο ακόμη καταστήματα.

Πρόκειται για τα καταστήματα Καλογήρου στο Golden Hall και το Nine West στο The Mall Athens τα οποία έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου.

Το πρώτο κατάστημα Καλογήρου άνοιξε το 1890 στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Κολοκοτρώνη και στην πορεία η δράση του διευρύνθηκε, σχηματίζοντας σημαντικές συνεργασίες με πολλούς συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στη Φ&Κ Λεμονής ανήκουν επίσης και οι αλυσίδες Χαραλάς, Nine West, AK Anne Klein κ.ά. Επίσης έχει σημαντικές συνεργασίες με γνωστούς οίκους υποδημάτων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider