Στο άβατο της Ν. Κορέας το ελληνικό κρασί και λάδι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο άβατο της Ν. Κορέας το ελληνικό κρασί και λάδι

Δυναμική εμφάνιση στην μέχρι πρώτινος «άβατο» της Νότιας Κορέας έχει αρχίσει να κάνει το ελληνικό κρασί και το λάδι, αν και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων, αφού οι εξαγωγές προς στην χώρα παραμένουν ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα μετα τα στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ, χάρη στις προσπάθειες δυο εισαγωγικών επιχειρήσεων (Hellenic Wines και Greek Wine Center), υπάρχουν πλέον στην Κορεάτικη αγορά κρασιά 20 περίπου ελληνικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού στην Νότια Κορέα, είναι ακόμη ασήμαντες (ανέρχονται στα 59.000 δολ.), αν και σε σχέση με το 2014... υπερδεκαπλασιάστηκαν.

Ενδεικτικό της έμφασης που δίνει η Ελλάδα στην αγορά της Κορέας, είναι ότι πέρυσι συμπερίληφθηκε στις αγορές άμεσης προτεραιότητας της, ξεκινώντας ένα εκτεταμένο διαφιμιστικό πρόγραμμα, με καταχωρίσεις σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι η Κορέα θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες αγορές οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, με συνολικό ύψος πωλήσεων περίπου 7 δις ευρώ. Οι Κορεάτες θεωρούν το ποτό ως πολύ σημαντική πτυχή της κοινωνικής ζωής.

Η κατανάλωση ποτών είναι ευρέως διαδεδομένη σε κοινωνικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις.

Η κορεάτικη αγορά κυριαρχείται κυρίως από την μπύρα και δευτερεύοντος από το παραδοσιακό ποτό soju, που έχουν συνολικά μερίδιο 77% στην αγορά. Τα εισαγόμενα ποτά αντιστοιχούν στο 13% των πωλήσεων, αλλά με συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο. Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ δημοφιλές το Makkoli, το οποίο είναι ένα είδος κρασιού από ρύζι.

Οσον αφορά το ελαιόλαδο, εκείνο που αποτελεί μέχρι σήμερα και το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξαγωγή του, στην κορεάτικη αγορά είναι οι δασμοί που ανέρχονται στο 1,3%.

Όμως από την 1η Ιουλίου το 2016, οι δασμοί θα καταργηθούν, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές.

Αν και οι Κορεάτες καταναλωτές θεωρούν το ελαιόλαδο ως πολύτιμο για τη υγεία τρόφιμο, εντούτοις αυτό δεν εντάσσεται στην κορεατική διατροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών εταιρειών, οι εισαγωγές λαδιού εκτιμάται ότι σταδιακά θα αυξηθούν, αν και το προϊόν για τους Κορεάτες ταυτίζεται περισσότερο με την Ιταλία και την Ισπανία.

Όμως πρόσφατα το ελληνικό ελαιόλαδο άρχισε να κατακτά την κορεάτικη αγορά, με πολλούς νοτιοκορεάτες να αναγνωρίζουν την αξία και τα οφέλη που προσφέρει.

Ενδεικτικό της μικρής προς το παρόν αύξησης της ζήτησης είναι ότι το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές μας έφτασαν τα 780.000 δολ., ενώ στο πρώτο δεκάμηνο του 2015 ξεπέρασαν το 1.042.000 δολ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider