Στα δίχτυα κυκλωμάτων εξαπάτησης Έλληνες εξαγωγείς 

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα δίχτυα κυκλωμάτων εξαπάτησης Έλληνες εξαγωγείς 

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα φαινόμενα απάτης που παρατηρούνται σε βάρος Ελλήνων εξαγωγέων στο εξωτερικό. Τελευταίο κρούσμα η εξαπάτηση ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο του ελαιολάδου στη γαλλική αγορά, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα με ανακοίνωση του και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν, ολοένα και αυξάνουν οι προσπάθειες εξαπάτησης ενδεχομένως και εξαγωγέων άλλων προϊόντων από επιτήδειους, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων και οι οποίοι στο όνομα αυτών, επιχειρούν τη σύναψη συμφωνιών αγοράς ελαιολάδου. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή μετά από επερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Σερρών ΜιχάληΤζελέπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοια κρούσματα. Στο παρελθόν ανάλογα κρούσματα είχαν σημειωθεί και σε βάρος εξαγωγικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των οπωροκηπευτικών που εξάγουν σε χώρες των Βαλκανίων, ενώ κρούσματα εξαπάτησης με χρήση πλαστών εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν καταγγελθεί και από ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες στην Τσεχία.

Σύμφωνα με καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πράγα, οι δράστες έχουν συνήθως γνώση μιας επικείμενης ή σε εξέλιξη συναλλαγής μεταξύ δύο συναλλασσομένων, η οποία έχει συμφωνηθεί ηλεκτρονικά, ή της οποίας, τουλάχιστον οι κύριες συνεννοήσεις έχουν γίνει μέσω e-mail – πιθανολογείται ότι αυτό γίνεται κατόπιν πειρατείας (hacking) ενός από τους λογαριασμούς e-mail των συναλλασσόμενων – και αποστέλλουν στον πληρωτή πλαστά προτιμολόγια / τιμολόγια ή, αν υπάρχει ιστορικό συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, ειδοποίηση για αλλαγή του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο πρέπει να γίνονται οι πληρωμές. Οι επιτήδειοι έχουν φροντίσει ώστε τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως και η εμφάνιση του πλαστού εγγράφου, να είναι άψογα και κατά το δυνατόν εγγύτερα σε αντίστοιχο πραγματικό έγγραφο της προμηθεύτριας εταιρείας.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μεγάλα και για αυτό με αφορμή τα τελευταία κρούσματα εξαπάτησης εξαγωγέων ελαιολάδου, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι συμβουλεύει οι ελληνικές εταιρείες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε παραγγελίες που τους αποστέλλονται ηλεκτρονικώς από εταιρείες, με τις οποίες δεν έχουν προηγούμενη συνεργασία.

Συγκεκριμένα, ενδείξεις απόπειρας απάτης μπορεί να αποτελούν:

- Η ηλεκτρονική διεύθυνση από την οποία οι ελληνικές εταιρείες λαμβάνουν την παραγγελία.

Θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν και να διασφαλίζεται ότι προέρχεται όντως από την εταιρεία που φέρεται να κάνει την παραγγελία (π.χ να έχει το ίδιο domain name με την ιστοσελίδα της εταιρείας, να έχει επιβεβαιωθεί τηλεφωνικώς κ.α).

- Η διαφορετική διεύθυνση παράδοσης των προϊόντων με αυτή της εταιρείας που φέρεται να πραγματοποιεί την παραγγελία.

Ειδικά δε, όταν η εν λόγω εταιρεία δεν διαθέτει ούτε υποκατάστημα ούτε αποθήκες στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Η ελληνική εταιρεία που λαμβάνει τέτοιου είδους παραγγελία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οφείλει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσει οπωσδήποτε απευθείας με την εταιρεία, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας, ο αριθμός του οποίου θα πρέπει να ανακτηθεί από ανεξάρτητη πηγή (π.χ διαδίκτυο, βάσεις δεδομένων κ.α) και όχι ενδεχομένως από τα στοιχεία που αναγράφονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα που φερόμενου ως εκπροσώπου της εταιρείας (εφόσον αυτά δεν συμπίπτουν με τα στοιχεία της εταιρείας που έχουν ανακτηθεί από άλλη πηγή).

Η επικοινωνία θα πρέπει αφενός να διασφαλίζει την ορθότητα της ταυτότητας του εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί την παραγγελία και αφετέρου να διευκρινίζει τους όρους αποστολής και ενδεχομένως - και ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας - να ζητά προκαταβολή προ της αποστολής των προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider