«Πράσινο φως» για τον δανεισμό της Μεβγάλ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για τον δανεισμό της Μεβγάλ

Το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της πήρε από τις τράπεζες, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ.

Ειδικότερα η εταιρεία υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Το μνημόνιο συναντίληψης (M.O.U.), που υπεγράφη στις 25 Απριλίου 2017, μεταξύ των τραπεζών και του 86,39% των μετόχων (ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου) της εταιρείας, παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα αποπληρώσει την υφιστάμενη οφειλή προς τις τέσσερις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη προέκυψε έπειτα από τη θετική αξιολόγηση των τελευταίων ενεργειών της Μεβγάλ από την πλευρά των τραπεζών. Συγκεκριμένα, η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Μεβγάλ στις 1/06/16 για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 10,0 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί ολοσχερώς από τους δύο παραπάνω μετόχους, αλλά και το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, η επισκόπηση του οποίου έγινε από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία για λογαριασμό των τραπεζών και της Μεβγάλ, έδωσαν το έναυσμα στις τράπεζες να εγκρίνουν την αναδιάρθρωση και να δώσουν την ευκαιρία σε μία ιστορική ελληνική εταιρεία να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σημειώνεται πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε τη ρευστότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξοφληθεί οι καθυστερημένες οφειλές εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, ύψους 3,5 εκ. ευρώ, και να έχει αποκατασταθεί η ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και κτηνοτρόφους. Παράλληλα ολοκληρώνεται η αποπληρωμή του δανεισμού ύψους 2.820.295 ευρώ πλέον των τόκων στην Bartons, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε η εταιρεία στις 28/03/15.

Η Μεβγάλ ατενίζει το μέλλον της με ενθουσιασμό και προσβλέπει σε αναπτυξιακή πορεία. Δείγματα αυτής της θετικής αλλαγής καταγράφονται στα αποτελέσματα του 2016, καθώς το EBITDA είχε αύξηση 19%, ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, και διαμορφώθηκε στα 110 εκ. ευρώ, σε μια εποχή που η αγορά γαλακτοκομικών, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, κινήθηκε με πτώση της τάξεως -10,5%.
Για το 2017 η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση του τζίρου της και επιπλέον προγραμματίζει και υλοποιεί επενδύσεις ύψους περίπου 4 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας, οι οποίες θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων του εργοστασίου με άμεση προτεραιότητα τον τομέα γιαούρτης.

Μέσα στον Απρίλιο η Μεβγάλθα δραστηριοποιηθεί και πάλι στην κατηγορία των χυμών, λανσάροντας 3 γεύσεις: πορτοκάλι, μήλο-πορτοκάλι-καρότο, ροδάκινο-μήλο-πορτοκάλι, με την υψηλή ποιότητα και εγγύηση που φέρει η μπράντα της.
Επιπρόσθετα, τον επόμενο μήνα θα λανσάρει ένα καινοτόμο προϊόν στην κατηγορία των επιδορπίων γιαούρτης, στην οποία ήδη κατέχει τα πρωτεία της αγοράς. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε δύο πρωτότυπες γεύσεις με μόλις 122 θερμίδες/100 γρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider