Νέο σύστημα πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο σύστημα πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα

Ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης τέθηκε σε ισχύ με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των εισαγωγών και της διακίνησης βιολογικών προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η λειτουργία του νέου αυτού συστήματος αναμένεται να αναδείξει την ΕΕ σε παγκόσμιο ηγέτη, όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για το εμπόριο των βιολογικών προϊόντων, προλαμβάνοντας παράλληλα και τις περιπτώσεις εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού.

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικής πιστοποίησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των διατάξεων για την ασφάλεια των τροφίμων και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων και των αρχών, προσφέροντας πληρέστερα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις εισαγωγές βιολογικών προϊόντων. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, «η δέσμευσή μας για αυστηρά μέτρα πιστοποίησης και ελέγχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο στον τομέα των προτύπων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτά τα υψηλά πρότυπα μάς έχουν καταστήσει τον καλύτερο παραγωγό τροφίμων παγκοσμίως, πρέπει όμως να αναζητούμε πάντα νέες και καλύτερες μεθόδους ώστε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα. Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα των βιολογικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν μια σημαντική αναπτυσσόμενη αγορά».

Μέχρι τις 19 Οκτώβριου 2017 διάστημα για το οποίο θα ισχύει η μεταβατική εξάμηνη περίοδο και θα χρησιμοποιείται η πιστοποίηση τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Από τις 19 Οκτωβρίου 2017, οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων θα υπάγονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική πιστοποίηση.

Στην πράξη, οι αλλαγές που γίνονται στο σύστημα έλεγχου και πιστοποίησης προϋποθέτουν την ενσωμάτωση των πιστοποιητικών εισαγωγής στο σύστημα ελέγχου (σύστημα TRACES) και πραγματογνωμοσύνης στις συναλλαγές για την ανίχνευση των κινήσεων των προϊόντων διατροφής. Το σύστημα ΤRACES είναι διαθέσιμο σε εικοσιτετράωρη βάση και διευκολύνει το εμπόριο, καθώς επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν εύκολα πληροφορίες για τις κινήσεις των φορτίων και συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών διαδικασιών. Το σύστημα αποτελεί επίσης πολύτιμο εργαλείο και για την άμεση αντίδραση έναντι απειλών κατά της υγείας, διότι επιτρέπει την ανίχνευση κινήσεων φορτίων και διευκολύνει τη διαχείριση κινδύνων λόγω απορριφθέντων φορτίων.

Η ΕΕ προχώρησε στην υιοθέτηση αυτού του νέου συστήματος ηλεκτρονικής πιστοποίησης έπειτα από συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και αίτημα κρατών μελών να δοθεί απάντηση σε ανησυχίες που αφορούν την παρακολούθηση των κινήσεων βιολογικών προϊόντων καθώς και τη συνοχή των ελέγχων εισαγωγών, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των βιολογικών προϊόντων και στη μείωση των πιθανών περιπτώσεων απάτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider