Το μέλλον της IKEA είναι στο φαγητό!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μέλλον της IKEA είναι στο φαγητό!

Ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στη Σουηδία το 1958 και έναν χρόνο μετά το συμπλήρωσε με ένα μικρό, φθηνό εστιατόριο που σέρβιρε σουηδικές σπεσιαλιτέ. Η ιδέα πίσω από αυτή την κίνηση εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, και την εξηγεί στο περιοδικό Fast Company ο Γκερντ Ντίβανλντ, υπεύθυνος του τομέα τροφίμων της ΙΚΕΑ στις ΗΠΑ: «Πάντα λέγαμε ότι οι κεφτέδες είναι οι καλύτεροι πωλητές καναπέδων. Είναι δύσκολο να κάνεις δουλειές με πεινασμένους πελάτες. Αν τους ταΐσεις θα μείνουν περισσότερο στο κατάστημα, θα συζητήσουν τις πιθανές αγορές τους και θα αποφασίσουν επί τόπου, χωρίς να φύγουν. Αυτό ήταν το σκεπτικό από την αρχή».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας της ΙΚΕΑ, που περιλαμβάνει εκτός από τα εστιατόρια και τα μίνι-καταστήματα πώλησης τροφίμων και ποτών είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους. Πλέον δεν βοηθάει μόνο να πουληθούν περισσότερες βιβλιοθήκες Billy, αλλά φέρνει από μόνος του σημαντικά έσοδα. Το 2013 διαπιστώθηκε ότι από τα 28,5 δισ. ευρώ της εταιρείας το 1,5 δισ. είχε προέλθει από το φαγητό, και δόθηκε περισσότερη έμφαση στα εστιατόρια. Η ποικιλία αυξήθηκε, προστέθηκαν περισσότερες επιλογές για χορτοφάγους και περισσότερες «ντόπιες» γεύσεις σε κάθε χώρα. Από τότε οι πωλήσεις αυξάνονται 8% κάθε χρόνο και πλέον τα ΙΚΕΑ σερβίρουν 650 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 48 χώρες.

Το 30% των πελατών δηλώνει ότι έρχεται στα ΙΚΕΑ μόνο για το φαγητό, και η εταιρεία σκέφτεται να ανοίξει εστιατόρια και καφετέριες εκτός των καταστημάτων - κάτι που είχε δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν με pop up εστιατόρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Όσλο. «Δεν χρειαζόμαστε πολλά τετραγωνικά μέτρα για να λειτουργήσουμε ένα εστιατόριο και θεωρώ ότι η ζήτηση θα είναι μεγάλη», λέει ο Ντίβαλντ. «Ελπίζω ότι σε λίγα χρόνια οι πελάτες μας θα λένε: “Τα ΙΚΕΑ είναι ένα καταπληκτικό μέρος για φαγητό – όπου μπορείς να αγοράσεις και έπιπλα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider