Η υπερφορολόγηση «μέθυσε» τα αλκοολούχα

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η υπερφορολόγηση «μέθυσε» τα αλκοολούχα

Αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου έχει προκαλέσει η μεγάλη ψαλίδα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα ελέγχων οδήγησε σε αύξηση της διακίνησης λαθραίων αλκοολούχων με σημαντικού κινδύνου και για τη δημόσια υγειά.

Τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά δείχνει η σημαντική κάμψη της οικιακής κατανάλωσης αλκοολούχων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Nielsen το 2016, οι πωλήσεις σημείωσαν διψήφια ποσοστά μείωσης για τις περισσότερες κατηγορίες καθώς μεγάλη μερίδα καταναλωτών λόγο των αυξήσεων έβγαλε από το καλάθι του σούπερ μάρκετ ή περιόρισε σημαντικά τις αγορές αλκοολούχων ποτών για το σπίτι.

Ειδικότερα, το 2016 στο ουίσκι ο όγκος των πωλήσεων συρρικνώθηκε κατά 21,8%, στα λικέρ κατά 15,3%, brandy & cognac κατά 6% ,στο ούζο κατά 21,4% ,18,5% στη βότκα, 24,9% στο τζιν, 31% στο ρούμι, 30,7% στην τεκίλα. Παράλληλα, όμως, η αύξηση του ΕΦΚ έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για αύξηση της διακίνηση λαθραίων ποτών στο κανάλι της κατανάλωσης εκτός σπιτιού (μπαρ, νυχτερινά κέντρα κτλ).

Οι εκπρόσωποι της αγοράς αλκοολούχων ποτών εκτιμούν τις απώλειες από το λαθρεμπόριο στα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με ότι αυτό σημαίνει για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και το ελληνικό δημόσιο καθώς όσο περισσότερο διεισδύουν τα λαθραία ποτά, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται ο κλάδος χάνονται θέσεις εργασίας αλλά και έσοδα για τα ταμεία.

Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών με θέμα την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών Λάμπρος Πάσχος τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση υπερφορολόγησης και λαθρεμπορίου, σημειώνοντας ότι «το ένα τρίτο της κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου που δημιουργεί απώλεια εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην Ελλάδα είναι 41,6% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και 350% πάνω από χώρες όπως είναι η Βουλγαρία. Παράλληλα μια ακόμα πληγή για την εσωτερική αγορά είναι και η παράνομη διακίνηση τσίπουρου εξαιτίας του «παραθύρου» που αφήνει ανοικτό το καθεστώς του προϊόντος απόσταξης διήμερων παραγωγών και αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητα ελέγχων από την πλευρά του δημόσιου για τον εντοπισμό της παράνομης και λαθραίας διακίνησης.

Στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι κάθε χρόνο διακινούνται λαθραία στην Ελλάδα περί τις 8,2 εκατ. φιάλες παράνομων αλκοολούχων με τα εκατοντάδες εκατομμύρια διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ. Επίσης, κατ΄ εκτίμηση διοχετεύονται στην αγορά 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως αφού τελικά οι δηλωμένες ποσότητες τσίπουρου να ανέρχονται μόλις στα 7 εκατομ. λίτρα. Για το θέμα του τσίπουρου πάντως έχει παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας την άρση του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος στο τσίπουρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider