Κασαπίδης για CETA: Δεν είναι τίποτα τετελεσμένο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κασαπίδης για CETA: Δεν είναι τίποτα τετελεσμένο

Tην πλήρη κατοχύρωση της φέτας στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ζητά με έγγραφο το οποίο κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφει με παραγωγικούς φορείς, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Όπως σημειώνει ο κ. Κασαπίδης μιλώντας στο insider.gr και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι τελικά εφικτό αυτή τη στιγμή να «σωθεί η παρτίδα», αναφέρει: «πρέπει να αρθεί η αδικία που συντελείται εις βάρος της χώρας μας. Δεν είναι τίποτα τετελεσμένο. Λειτουργούμε ως άνθρωποι και απευθυνόμαστε επισήμως σε φορείς και σε κάθε εμπλεκόμενο όπως είναι η ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές. Α δεν ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, μπορούμε να την ανατρέψουμε».

H CETA ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρέπει να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια. Χώρες όπως η Γερμανία κατάφεραν έστω και την τελευταία στιγμή να κάνουν τροποποιήσεις και να πιέσουν για την προστασία των προϊόντων τους. Η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή δήλωσης από την πλευρά της Κομισιόν ότι μέσα σε μια πενταετία θα αναθεωρηθεί η συμφωνία και θα προστατευθούν όλες οι γεωγραφικές ενδείξεις.

Η αναφορά του κ. Κασαπίδη στη Βουλή ζητά ουσιαστικά να επισπευσθεί ηενεργοποίηση των διαδικασιών που θα καταλήξουν στην επιβεβαίωση της δήλωσηςτου Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν και την υπαγωγή της Φέτας σε καθεστώς απόλυτης προστασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA(EE-Καναδάς).

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την ΕΕ ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά στην εν λόγω συμφωνία δεν απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο προστασίας με άλλα ομοειδή ευρωπαϊικά προϊόντα με αποτέλεσμα πολυεθνικές επιχειρήσεις στον Καναδά να μπορούν να παράγουν τυριά τύπου φέτα και να διακινούν στην αγορά ως «φέτα» προκαλώντας ζημιά στις ελληνικές εξαγωγές.

Όπως έχει αναφέρει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) πρόκειται «για σκανδαλώδη εξαίρεση της φέτας από την λίστα των προστατευόμενων ευρωπαϊκών τυριών (ΠΟΠ)» σημειώνοντας ότι «σήμερα εξάγουμε ετησίως πάνω από 50.000 τόνους φέτας αξίας 360 εκατ. ευρώ».

Επισυνάπτεται το σχετικό κείμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider