Ο Μαρινόπουλος πουλάει τη Φαμάρ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μαρινόπουλος πουλάει τη Φαμάρ

Στην έσχατη λύση της πώλησης της θυγατρικής φαρμακευτικής Φαμάρ, καταφεύγει ο Όμιλος Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρει λύση για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Από την πώληση της Φαμάρ, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ομίλου κεφάλαια ύψους που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 400 εκατ ευρώ.

Για να βρεθεί αγοραστής η Μαρινόπουλος συνεργάζεται με την επενδυτική τράπεζα Jefferies Group. Πάντως εκπρόσωπος της Jefferies, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ και η διοίκηση της Μαρινόπουλος δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις του Bloomberg.

Η Φαμάρ είναι η μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με κριτήριο τον όγκο παραγωγής. Παράγει φάρμακα, καθώς και καλλυντικά, για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου.

Aκολουθώντας από το 1999 μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, ο όμιλος συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων, στην Ευρώπη.

Το εύρος των δραστηριοτήτων του καλύπτει όλο το φάσμα από την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, την παραγωγή και συσκευασία φαρμακευτικών και καλλυντικών μορφών ως και την αποθήκευση και φυσική διανομή των έτοιμων προϊόντων. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται δέκα εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2014 η ελληνική Φαμάρ κατέγραψε έσοδα (facon) ύψους 125,7 εκατ. ευρώ έναντι 131,5 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 4,4%. Επίσης, κατέγραψε μεικτά κέρδη 42,5 εκατ. ευρώ έναντι 48,4 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 12,2%.

Ωστόσο, περιορίζοντας δραστικά τις λειτουργικές της δαπάνες και εξασφαλίζοντας σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα, η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 18,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 34,2%. Επίσης, παρουσίασε κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 54,1%.

Κατόπιν αυτών, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ φόρων 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2013 (+46%) και μετά την πρόβλεψη για φόρους καθαρά κέρδη 7,165 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 (+148,3%).

Σήμερα η Φαμάρ αποτελεί το στενό συνεργάτη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και καλλυντικών, μεταξύ των οποίων η Novartis, η GlaxoSmithKline, η Bayer, η Pfizer, η Abbott Laboratories, η Sanofi-Aventis, η Bristol-Myers Squibb, η Janssen-Cilag και η Boehringer Ingelheim.
Στις 31.12.2014 η επιχείρηση απασχολούσε 1.174 εργαζομένους.

Η πώληση και τα προβλήματα στην Μαρινόπουλος

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι η πώληση της Φαμάρ έρχεται την στιγμή που τα προβλήματα της αλυσίδας Μαρινόπουλος αυξάνονται. Μάλιστα κάποιοι δεν αποκλείουν η πώληση να γίνεται προκειμένου να ξεπεραστεί το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αλυσίδα.

Να σημειωθεί ότι από το καλοκαίρι με την επιβολή των capital controls, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Μαρινόπουλος ήταν το αιφνίδιο αίτημα πολυεθνικών ομίλων για την πληρωμή τους σε μετρητά, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Οι επιπτώσεις έγιναν ορατές (και παραμένουν ακόμη και σήμερα) στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς πολλοί προμηθευτές της πάγωσαν την συνεργασία μαζί της.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία η Μαρινόπουλος ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise. Οι εξαγορές αυτές αν και ισχυροποίησαν την γεωγραφική της θέση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, εντούτοις αύξησαν τα οικονομικά της προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider