Ο άνθρωπος που ανέστησε την ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο άνθρωπος που ανέστησε την ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Το δικό του, διπλό στοίχημα καλείται να κερδίσει ο Γιάννης Ακκάς, ιδιοκτήτης της Ελληνικής Υφαντουργίας, της εισηγμένης εταιρείας από τις πάλαι ποτέ ισχυρές του κλάδου της νηματουργίας για την οποία εδώ και καιρό προσπαθεί να ορθοποδήσει μέσω των διαπραγματεύσεων του με τις πιστώτριες τράπεζες.

Ο Γιάννης Ακκάς πέρα από την Ελληνική Υφαντουργία, καλείται να αναστήσει και τα Εκκοκιστήρια Θράκης, στα οποία πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου.

Για την Ελληνική Υφαντουργία, ο ιδιοκτήτης της βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον μία τετραετία σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, συζητήσεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Το business plan στο οποίο φαίνεται να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές είναι η επαναλειτουργία της θυγατρικής του Ομίλου, Κλωστήρια Κιλκίς η οποία σήμερα υπολειτουργεί λόγω ελλειπούς χρηματοδότησης, αλλά και η επανεκκίνηση της μηρικής εταιρείας η οποία έχει μονάδα παραγωγής υφασμάτων στην Πέλλα και η οποία έχει αναστείλει την παραγωγική της δραστηριότητα τα τελευεταία χρόνια.

Επίσης προβλέπεται η εκ νέου χρηματοδότηση της Ελληνικής Υφαντουργίας από τις τράπεζες, με τον βασικό μέτοχο όμως να καλείται να βάλει πρώτα το χέρι στην τσέπη, προχωρώντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με την καταβολή μετρητών.

Τέλος προβλέπεται η αναδιάρθρωση του δανεισμού του Ομίλου με ενεχυριασμό των περουσιακών στοιχείων της εταιρείας αλλά και των βασικών μετόχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας παραμένει στην εγχώρια αγορά υποτονική, η εικόνα είναι διαφορετική όσον αφορά την ζήτηση στο εξωτερικό.

Kαι ενώ η υπόθεση EΛYΦ παραμένει σε εκκρεμότητα, η οικογένεια Aκκά έχει να αντιμετωπίσει και τον κλοιό στον οποίο βρίσκεται η Eκκοκιστήρια Θράκης, η οποία και αυτή ανήκει στην οικογένεια Ακκά.

Εδώ και αρκετό καιρό η βιομηχανία επεξεργασίας βάμβακος βρίσκεται υπό ασφυκτικό οικονομικό κλοιό
Ειδικότερα στην οικονομική χρήση Ιουλίου 2015-Ιουνίου 2016 η βιομηχανία στο δυναμικό της οποίας περιλαμβάνεται και η νηματουργική εταιρεία «Κλωστήρια Θράκης», κατέγραψε μειωμένες πωλήσεις και υψηλές ζημιές.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1996 και είναι εγκατεστημένη στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής στον νομό Ροδόπης, σε οικόπεδο 70 στρεμμάτων. Παράλληλα στο δυναμικό του Ομίλου ανήκουν και τα «Κλωστήρια Ροδόπης» αντιπροσωπεύει ένα από τα υψηλότερης ποιοτικής στάθμης νηματουργεία στον ευρωπαϊκό χώρο, διοχευτεύοντας το το 60% των προϊόντων της σε διεθνείς οίκους ενδυμάτων.

Ο όμιλος υπολειτούργησε στη διάρκεια της χρήσης 2015-2016, εν μέσω οξύτατης χρηματοοικονομικής κρίσης, ελλείψει διαθέσιμων κεφαλαίων.

Η κρίση έπληξε κυρίως την εταιρεία του «Κλωστήρια Θράκης», όμως τον Ιούλιο του 2016 σχεδόν ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες Alpha και Εθνική, με μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της σε μακροπρόθεσμες, χρονική επιμήκυνση των οφειλών με εξαίρεση μία δόση που λήγει τον Ιούνιο του 2017 και παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης, με ευνοϊκότερους όρους, ενώ προχώρησε στην υποβολή αιτήματος προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών της.

Παράλληλα η νηματουργική βιομηχανία είχε λάβει μέρος των δανείων της με την εγγύηση της μητρικής εταιρείας, η οποία με τη σειρά της είχε λάβει δάνεια με εγγυήσεις της θυγατρικής της.

Στόχος του Γιάννη Ακκά είναι η πλήρης εξυγίανση της βιομηχανίας και η επαναφορά της σε κερδοφόρα πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider