Αρχές Φεβρουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας για το Μαρινόπουλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχές Φεβρουαρίου η υπογραφή της συμφωνίας για το Μαρινόπουλο

Αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν πέσει οι υπογραφές για την εξαγορά της Μαρινόπουλος, επικρατεί στις εμπλεκόμενες πλευρές καθώς η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα δεν βάζει αστερίσκους που να θέτουν σοβαρά προσκόμματα στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση δεν έχει φτάσει στους ενδιαφερόμενους εντούτοις εκτιμάται ότι πρόκειται για μία καλή συμφωνία η οποία δεν θέτει εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης που έχει επιχειρηθεί στη χώρα μας.

Δύο πράγματα έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι και είναι αυτά που απασχολούν έντονα όλες τις πλευρές, το ένα είναι το θέμα των διαλυτικών αιρέσεων που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις και το άλλο η εξάντληση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και η απαίτηση επιπλέον κεφαλαίων.

Για το πρώτο θέμα, των διαλυτικών αιρέσεων, νομικοί κύκλοι που πρόσκεινται στην πλευρά Μαρινόπουλου υποστηρίζουν ότι είναι ένα σοβαρό νομικό εμπόδιο, το οποίο όμως θα ξεπεραστεί, ενώ το ίδιο θα γίνει και με το θέμα της επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτηθεί λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.

«Όλοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τη συμφωνία και θα το κάνουν. Η διάσωση της Μαρινόπουλος θα προχωρήσει με κάθε τρόπο», ανέφεραν χαρακτηριστικά στο insider.gr.

Εν αναμονή πάντως βρισκόμαστε και για την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (απαραίτητη ενέργεια για την ολοκλήρωση του deal), αν και φέρεται ότι η Αρχή έχει κάνει σημαντική προεργασία στο θέμα καθώς απαιτείται μελέτη του δικτύου supermarket ειδικά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη.

Το επόμενο στάδιο είναι η χρηματοδότηση της νέας εταιρίας που έχει συσταθεί - τις Ελληνικές Υπεραγορές - στην οποία θα μεταφερθούν οφειλές ύψους 1,18 δισ. ευρώ αλλά και θα εισφερθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης. Από τα 352 εκατ. ευρώ του νέου ομολογιακού, τα 177 εκατ. ευρώ θα τα βάλει η Alpha, 47 εκατ. ευρώ η Eurobank, 81 εκατ. ευρώ η Εθνική και 47 εκατ. ευρώ η Πειραιώς.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους πιστωτές η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι η εξόφληση του 50% των απαιτήσεων προμηθευτών, μετά την αποδοχή απομείωσης του υπόλοιπου 50%, θα διενεργηθεί εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, χωρίς την επιβολή τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικό δημόσιο

Οι μέχρι τις 30/6/2016 υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς το ελληνικό δημόσιο από φόρους μεταβιβάζονται στη Νέα εταιρεία η οποία θα αναλάβει την αποπληρωμή και μόνο του βασικούς χρέους, πλην τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται κατά 100%.

Το σύνολο των χρεών που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρεία προς το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρωθεί σε 250 άτοκες δόσεις μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Το ίδιο προβλέπεται για τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι σε οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ), προβλέπεται το κούρεμα κατά 50% των οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider