Τέλος το «μαύρο» γάλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος το «μαύρο» γάλα

Τέλος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην άγνοια των καταναλωτών που θέλουν να γνωρίζουν από πού προερχεται το γάλα που πίνουν βάζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στην απόφαση θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη, συμπεριλαμβανομένου και του ζυμωμένου γάλακτος.

Η επισήμανση θα αφορά στην αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας.

Ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης καταγραφής της χώρας προσέλευσης.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εισήχθησαν περίπου 4.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν, ενώ μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 συνολικά πάνω από 30.000 τόνοι γάλακτος.

Το σύστημα ελέγχου μέσω του οποίου ελέγχονται οι παραδόσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες είναι στην ουσία τυφλό», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας. Τα στοιχεία που δίνουν οι βιομηχανίες και μονάδες μεταποίησης στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος δεν ανταποκρίνεται κατ΄ανάγκη στην πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τους αναγκάζουν να πουλήσουν κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, αν δεν θέλουν να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους

Οι παίκτες στην αγορά γάλακτος

Σήμερα τα σκήπτρα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος διατηρεί η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia με μερίδιο αγοράς περί το 33%. Η εταιρεία, με περισσότερα από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, απορροφώντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η Όλυμπος με μερίδιο κοντά στο 17%, η MEBΓAΛ με 14,2%, η Δωδώνη με μερίδιο αγοράς 14% και τους υπόλοιπους παίκτες να συγκεντρώνουν το 23% της αγοράς.

Σε δυναμικό παίκτη της αγοράς πάντως εξελίσσεται ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα ο οποίος συνεχίζει να διευρύνει τηνπαροσία του μέσω των ΑΤΜ’s γάλακτος τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Για το 2017 ο προγραμματισμός του Συνεταιρισμού προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία πέντε ακόμη καταστημάτων στην Αττική, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των καταστημάτων του σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα κοντά στα 70 σημεία πώλησης. Ημερησίως ο συνεταιρισμός παράγει 120 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, παστεριώνει περί τους 45 τόνους και πουλά καθημερινά μέσω των ATM’s του τους 34-35 τόνους.

Παράλληλα περιορισμένες ποσότητες των προϊόντων ΘΕΣγάλα θα είναι διαθέσιμες μέσω της αλυσίδας λιανικής COOP, σε μικρές πόλεις, όπου δεν μπορεί, λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών, να εγκατασταθούν καταστήματα ΘΕΣγάλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider