«Θρίλερ» για την απόφαση της Μαρινόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θρίλερ» για την απόφαση της Μαρινόπουλος

Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ για τη διάσωση της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, καθώς, μπορεί να εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που ανάβει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής διάσωσης, ωστόσο προκύπτουν ακόμη μια σειρά εμπόδια για την ολοκλήρωση του deal.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικηγόροι της υπόθεσης δεν έχουν λάβει ακόμη στα χέρια τους την απόφαση, προκειμένου να δουν αν περιλαμβάνει κάποιες αιρέσεις, αν δηλαδή βάζει κάποιους περιορισμούς για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί ενδεχομένως την Τρίτη το πρωί.

Ωστόσο η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης (θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου) δημιουργεί μία σειρά εμποδίων καθώς έχουν ενεργοποιηθεί οι διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις αιρέσεις, θα έπρεπε έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί οι αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας των τριτανακοπών και πρωτόδικα, εάν υπήρχαν τριτανακοπές, να είχαν συζητηθεί.

Με δεδομένο ότι η απόφαση δεν δημοσιεύτηκε στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων έως και την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου δημιουργείται θέμα ακυρότητας των συμβάσεων.
Νομικοί κύκλοι πάντως με τους οποίους συνομίλησε το insider.gr εξέφραζαν την άποψη ότι τα νομικά κωλύματα θα ξεπεραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη - καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν -, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η έκδοση της δικαστικής απόφασης προκαλεί ανακούφιση σε εργαζόμενους και προμηθευτές, καθώς οι τελευταίοι θα πάρουν τελικά το 50% των οφειλών τους.

Η αποπληρωμή των χρεών της Μαρινόπουλος θα γίνει με τη νέα χρηματοδότηση που προβλέπει η συμφωνία συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης. Από τα 352 εκατ. ευρώ του νέου ομολογιακού, τα 177 εκατ. ευρώ θα τα βάλει η Alpha, 47 εκατ. ευρώ η Eurobank, 81 εκατ. ευρώ η Εθνική και 47 εκατ. ευρώ η Πειραιώς.

Τέλος, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει προγραμματισθεί να γίνει σύσκεψη ενδεχομένων αύριο ανάμεσα στις τράπεζες και στην Σκλαβενίτης προκειμένου να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων που τίθενται από την αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Μαρινόπουλος στην Σκλαβενίτης έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017.

Φλαμπουράρης: Όλοι κατοχυρώνονται

«Για άλλη μία φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους, διαψεύστηκαν», σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου που επικυρώνει τη συμφωνία Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, όπως είχε τονίσει πριν από 15 ημέρες, εκδόθηκε και «έτσι κατοχυρώνονται όλοι, δηλαδή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, προμηθευτές».

Όπως τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με όλες τις δυνάμεις της, να στηρίξει κάθε υγιή προσπάθεια που συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναθέρμανση της οικονομίας».

«Ημέρα ελπίδας για το αύριο»

Ο δικηγόρος των μετόχων Πάνου, Στέφανου και Πάνου Μαρινόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε τα εξής:

«Η ιστορική απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης επικυρώνει το σχέδιο εξυγίανσης των σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου, διασφαλίζοντας 13.000 θέσεις εργασίας και τη σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων 3000 πιστωτών! Είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς και ελπίδας για το αύριο. Τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider