Νίκας: Στην τελική ευθεία η εξαγορά από την Chipita

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νίκας: Στην τελική ευθεία η εξαγορά από την Chipita

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από την Chipita με την γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης να καλείται να δώσει το πράσινο στις 2 Φεβρουαρίου.

Η γενική συνέλευση θα εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 23,27 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης μέσω έκδοσης 77.573.688 νέων, κοινών και μετά ψήφου μετοχών με τιμή διάθεσης έκαστη μετοχή 0,30 ευρώ.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με:

Αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της εταιρείας με συνένωση των παλαιών μετοχών (reverse split 10:1) και μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών της εταιρείας, και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της εταιρείας, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνολικού ποσού των 23.272.107 ευρώ με καταβολή σε μετρητά, μέσω έκδοσης 77.573.688 νέων, κοινών και μετά ψήφου μετοχών με τιμή διάθεσης έκαστη μετοχή 0,30 ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το επόμενο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η νέα διοίκηση είναι η επάνοδος της αλλαντοβιομηχανίας σε κερδοφόρα πορεία αλλά και η κατάκτηση των απολεσθέντων μεριδίων αγοράς.

Πάντως η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του deal, καθώς πέρασαν ήδη δύο χρόνια από την ανακοίνωση του, έχει επιβαρύνει περαιτέρω την χρηματοοικονομική κατάσταση της Νίκας.

Είναι ενδεικτικό ότι τo 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015, 11 χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 48,9 εκατ ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 14,7 εκατ. ευρώ.

Η Νίκας, ανήκει στον Άγγελο Πλακόπητας, της Global Finance, την οποία εξαγόρασε το 2003, από τον Παναγιώτη Νίκα, έναντι 60 εκατ. ευρώ, με προοπτική να την πουλήσει το αργότερο ως το 2008. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.

Το 2005 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία της αλλαντοβιομηχανίας.

Ο εντοπισμός από τον ΕΦΕΤ και η κατάσχεση από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης πάνω από 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών έκανε τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους.

Έκτοτε ξεκίνησε η πτώση των πωλήσεων και η εμφάνιση ζημιών που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα χρηματοοικονομική πορεία του Ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider