Λιγοστεύουν τα φυσικά έλατα λόγω κρίσης

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγοστεύουν τα φυσικά έλατα λόγω κρίσης

Ούτε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν έχουν γλυτώσει από τα δόντια της οικονομικής κρίσης. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί.

Και φέτος ο αριθμός των αληθινών ελάτων που θα φτάσουν στην αγορά θα είναι μικρότερος και συγκεκριμένα κατά 19.000 λιγότερα ως αποτέλεσμα της μικρότερης ζήτησης που αναμένεται να υπάρχει. Έτσι φέτος θα φτάσουν στην αγορά 105.960 έλατα από 124.976 πέρσι, όταν προ κρίσης ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τις 200.000. Τα έλατα αυτά προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και συγκεκριμένα τα φετινά Χριστούγεννα τα 98.476 θα προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, τα 22.390 από ιδιωτικά καστανοπερίβολα και 3.910 από ιδιόκτητους αγρούς.

Τα περισσότερα προέρχονται από Χαλκιδική (την περιοχή του Πολύγυρου και την Αρναία) την ευρύτερη περιοχή της Σπερχειάδας Φθιώτιδας, την Άρτα, τα Τρίκαλα, τη Σπάρτη, το Μέτσοβο και την Αριδαία. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι και το αρμόδιο να δώσει τις άδειες κοπής τα δέντρα αυτά θα πρέπει να φέρουν ειδική μολυβδοσφραγίδα κοντά στην κορυφή του και ανάμεσα στο 3ο και το 4ο κλαδί από την κορυφή. Επίσης, η επιφάνεια κοπής σφραγίζεται με την ειδική δασική σφραγίδα. Τα δέντρα υπάρχουν σε διάφορα ύψη και οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως και 70 ευρώ για ένα έλατο που φτάνει τα 2 μέτρα.

Συμφώνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, από το σύνολο των δέντρων που θα φτάσουν στα σπίτια των ελλήνων τα φετινά Χριστούγεννα τα 85.318 (έναντι 98.476 το 2015) προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε όλη τη χώρα, 17.787 (έναντι 22.390 το 2015) από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια με εμβολιασμένες ή μη εμβολιασμένες καστανιές που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση, 1.340 (έναντι 3.420 το 2015) από ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δένδρων και ελάτης (φουντουκώνες, μηλεώνες, κερασώνες, καρυδεώνες, κ.λ.π.),1.500 από διακατεχόμενα δάση της Ευρυτανίας και 15 (έναντι 510 το 2015) από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς του άρθρου 67 του Ν. 998/79 όπως ισχύει.

Ωστόσο ερώτημα για τους καταναλωτές παραμένει τι είναι προτιμότερο κανείς να αγοράσει αληθινό ή συνθετικό έλατο για να στολίσει το σπίτι του. Η αλήθεια είναι ότι το φυσικό έλατο έχει άλλη αίσθηση .Επιπλέον εάν είναι σε γλάστρα μπορεί να στολίσει και το μπαλκόνι του σπιτιού όταν περάσουν οι γιορτινές ημέρες. Ωστόσο μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια δαπάνη που μπορεί κανείς να αποφύγει και να την πραγματοποιήσει μια μόνο φορά αγοράζοντας ένα συνθετικό . Όμως αγοράζοντας ένα αληθινό έλατο μπορεί κανείς να στηρίξει ένα ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών ,αυτή των καλλιεργητών που σε διαφορετική περίπτωση θα πάψουν να υπάρχουν και παράλληλα είναι και μια οικολογική λύση διότι τα αληθινά έλατα ανακυκλώνονται ευκολότερα.

Από την άλλη πλευρά η αγορά ενός συνθετικού έλατου μπορεί σε βάθος χρόνου να εξοικονομήσει χρήματα για όποιον το επιλέξει. Σίγουρα δεν είναι σαν το φυσικό ωστόσο στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά καλής ποιότητας . Όμως αυτό που θα πρέπει να έχει κατά νου όποιος επιλεγεί συνθετικό δέντρο ( στην πλειοψηφία τους είναι εισαγωγής) είναι ότι πρέπει να έχει εξασφαλίσει το χώρο στον οποίο θα το αποθηκεύσει για να το χρησιμοποιήσει την επομένη χρονιά.

Η επιλογή είναι δική μας!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.