Ποια είναι η Σουρωτή που διεκδικούν Coca Cola και Σαββίδης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η Σουρωτή που διεκδικούν Coca Cola και Σαββίδης

Σε μάχη μεταξύ του μεγαλοϊδιοκτήτη του ΠΑΟΚ και της Coca Cola εξελίσσεται η απόκτηση μεριδίου στην Σουρωτή, ενώ όπως ακούγεται και νέοι μνηστήρες έχουν προκύψει στο προσκήνιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης, μετά και από προτροπή των μικρομετόχων, μπήκε σφήνα στο σχέδιο της Coca Cola να ελέγξει την πολυμετοχική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή και η προσφορά που ανακοίνωσε η Coca Cola HBC Holdings BV προς τους μικρομετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι η Coca-Cola HBC απέκτησε το 15% πλειοδοτώντας στον δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό που διενήργησε η Τράπεζα Πειραιώς. Το ποσοστό αυτό ανήκε στην εταιρεία Μυστράς συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου. Στη συνέχεια η Coca-Cola HBC προχώρησε σε πρόταση εξαγοράς του υπόλοιπου 56% προς 1 ευρώ/μετοχή, προσφορά ίση με του Ιβάν Σαββίδη.

Σήμερα στην πολυμετοχική Σουρωτή συμμετέχουν 1.200 μικρομέτοχοι οι οποίοι ελέγχουν το 56% των μετοχών, ο Δήμος Θέρμης κατέχει το 16%, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 4,5% και, πλέον, η Coca-Cola το 15%.

Η Σουρωτή είναι leader της αγοράς στο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, με μερίδιο 58%.

Με τέσσερις μονάδες παραγωγής και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στις κτηριακές της εγκαταστάσεις εμβαδού 7.500 τ.μ., η Σουρωτή μπορεί να παινεύεται ότι δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.

Η εταιρεία απασχολεί 134 εργαζόμενους, ενώ εκτός από την ελληνική αγορά έχει επεκταθεί και εκτός συνόρων. Αυτή τη στιγμή, εκτός από την Κίνα, εξάγει τα προϊόντα της και σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Κύπρο, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη πέρυσι οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν τα 11,599 εκατ. ευρώ από 12,374 εκατ. ευρώ το 2014, το μικτό αποτέλεσμα στα 4,35 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ το 2014 ενώ οι καθαρές ζημιές της περιορίσθηκαν στα 628.488 ευρώ από ζημιές 951.344 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2014.

Η ιστορία της Σουρωτής ξεκινά το 1915 όταν στα σύνορα των νoμών Θεσσαλoνίκης και Χαλκιδικής – υπήρχε μία πηγή όπoυ ανάβλυζε άφθονα νερό από τη γη, σχηματίζoντας μία μικρή λίμνη πoυ υπερχείλιζε. Εκεί είχαν στρατοπευδεύσει τα γαλλικά στρατεύματα , ενώ οι Γάλλoι αξιωματικoί ενθoυσιάστηκαν από την εξαιρετική πoιότητα τoυ νερoύ και δημιούργησαν εκεί τo πρώτo υπoτυπώδες εμφιαλωτήριo. Το νερό εμφιαλωνόταν και κατέληγε στα ποτήρια των Ανώτατων Γάλλων Αξιωματικών, ενώ γίνονταν και οργανωμένες απoστoλές νερoύ στη Γαλλία.

Δύο χρόνια αργότερα κατέφθασαν και οι Σέρβοι σύμμαχοι των Γάλλων. To εμφιαλωτήριo στεγάστηκε σε νέο διώρoφo κτίριo. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το 1918 τα ηνία του εμφιαλωτηρίου ανάλαβε το 1918, ο κάτοικος της Σουρωτής, Θωμάς Λώλας.

Το 1925, την διαχείριση της επιχείρησης ανάλαβε ο Γεώργιος Χωναίος, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει το νερό Σουρωτή εφάμιλλο με τα ευρωπαϊκά, αν όχι ανώτερο από αυτά». Μεχρικά χρόνια αργότερα η πηγή της Σoυρωτής αναγνωρίσθηκε επίσημα ως ιαματική και συντάχθηκε η πρώτη σύμβαση, ανάμεσα στo Ελληνικό Δημόσιo και τoν Γ. Χωναίo, για την εκμετάλλευση της πηγής.

Η σύμβαση λήγει το 1987 και κατόπιν πρωτoβoυλίας τoυ Πρoέδρoυ της Κoινότητας Σoυρωτής και δραστηριoπoίησης όλων των κατoίκων της Σoυρωτής, τo δικαίωμα της εκμετάλλευσης της πηγής, παραχωρήθηκε στην Κoινότητα Σoυρωτής, η oπoία συνέστησε την αμιγή Κoινoτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Μεταλλικoύ Νερoύ “ΣOΥΡΩΤΗ”.

Το 1991 το νερό της Σουρωτής αναγνωρίζεται ως Φυσικό Μεταλλικό Νερό, ασβεστούχο, μαγνησιούχο υπόξινο, οξυανθρακούχο, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και περιέχεται στον κατάλογο των Φυσικών Μεταλλικών Νερών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος βραβεύεται το 1992 στη Μαδρίτη από τον Οργανισμό Arch of Europe, όπου αποκτά τον “Χρυσό Αστέρα”, βραβείο που απονέμεται στα ποιοτικότερα προϊόντα του κόσμου.

Το 1993 ανακαλύπτει τη νέα της συσκευασία σε κουτί αλουμινίου και το 1998 γίνεται ανώνυμη εταιρεία, με γραφεία στην Αθήνα και δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα λανσάρει τα νέα της προϊόντα (Σουρωτή με άρωμα λεμόνι – λάιμ, πορτοκάλι και ροδάκινο) και ολοκληρώνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων παλαιάς γραμμής εμφιάλωσης με την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης PET.

Στην δεκαετία του 2000 η επιχείρηση μεγαλώνει και καθιερώνεται, με νέες μονάδες παραγωγής νερού, με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, νέα επενδυτικά προγράμματα και νέους ποιοτικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider