Την Πέμπτη η συνέχεια στο σίριαλ του Μαρινόπουλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Πέμπτη η συνέχεια στο σίριαλ του Μαρινόπουλου

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών θα συνεχιστεί το σήριαλ της σωτηρίας της Μαρινόπουλος, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταθέτουν συμπληρωματικά έγγραφα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη αναμένεται να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης και θα ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί της συμφωνίας εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, έτσι ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι διαδικασίες και να αποδεσμευτεί η νέα χρηματοδότηση των 477 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την νομική ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Εκτός από την απόφαση του δικαστηρίου το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος και των τριών με αυτή συγγενών εταιρειών από τη Σκλαβενίτης, ήτοι Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν αναμένει και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το επιχειρηματικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα των προς εξυγίανση εταιρειών που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει κερδοφορία από το τέταρτο έτος έστω και οριακή .

Ειδικότερα με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο οι τέσσερις υπό εξυγίανση εταιρείες (Μαρινόπουλος ΑΕ, Express M, Πειραϊκόν και Ξυνός) θα ενοποιηθούν σε μια νομική οντότητα, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ελέγχεται κατά 100% από την Σκλαβενίτης.

Το πρώτο έτος στο οποίο αναμένεται ότι τα καθαρά αποτελέσματα της νέας εταιρείας θα είναι θετικά, στις 281 χιλ. ευρώ, είναι το τέταρτο. Τα θετικά αποτελέσματα προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα έτη, κυρίως λόγω μείωσης των αποσβέσεων και τόκων, όπου το 21 έτος εκτιμώνται να ανέλθουν σε ποσοστό περίπου 1,5% επί του κύκλου εργασιών ή 22,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πωλήσεων, το πρώτο έτος αναμένεται να εμφανίζει συνολικό τζίρο 1,1 δισ. ευρώ ο οποίος θα βαίνει αυξανόμενος κάθε χρονιά και θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ την έβδομη χρονιά. Έκτοτε η πρόβλεψη θέλει το σύνολο των πωλήσεων να μένει στα ίδια επίπεδα.

Σημαντική θα είναι η βελτίωση, σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, του μικτού περιθωρίου κέρδους για το πρώτο έτος, όπου εκτιμάται στο 23,6%. Κύριος λόγος της βελτίωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους αποτελεί η επιστροφή της λειτουργίας των καταστημάτων στην κανονικότητα, όπου δεν θα ακολουθούνται πολιτικές εκπτώσεων και προσφορών χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από τους προμηθευτές, και δεύτερον το γεγονός ότι η νέα εταιρεία θα έχει τις ίδιες συμφωνίες με τους προμηθευτές όπως και ο Όμιλος Σκλαβενίτη, οδηγώντας το περιθώριο μικτού κέρδους σε παρόμοια επίπεδα. Το μικτό περιθώριο κέρδους αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο 24,4% μέχρι το 4 έτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

Το περιθώριο EBITDA αναμένεται αρνητικό 4,9% κατά το πρώτο έτος, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι πωλήσεις και συνακόλουθα το μικτό κέρδος δεν έχουν ανέλθει στο σημείο εκείνο που θα επαρκεί για την κάλυψη της μεγάλης βάσης των λειτουργικών εξόδων του νέου Ομίλου. Ωστόσο, το περιθώριο EBITDA αναμένεται να βελτιωθεί σε θετικό 0,5% και σταδιακά να συνεχίσει να βελτιώνεται φθάνοντας έως το 3,2% το έβδομο έτος και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται θετική σε όρους EBITDA από τον δεύτερο χρόνο ενώ από τον έβδομο αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε περίπου 48,2 εκατ. ευρώ ετησίως έως το τέλος της περιόδου του επιχειρηματικού σχεδίου.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης της νέας εταιρείας, τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να αυξηθούν από 5,4 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος σε 248,8 εκατ. το 21ο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider