Προς πώληση Σελόντα και Νηρέας

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς πώληση Σελόντα και Νηρέας

Την απεμπλοκή τους από τις ιχθυοκαλλιέργειες με πώληση των δύο ηγετών του κλάδου, Σελόντα και Νηρέα, προωθούν οι πιστώτριες τράπεζες.

Ήδη έχουν προσληφθεί εταιρείες συμβούλων προκειμένου να κάνουν αποτίμηση των δύο εταιρειών, οι οποίες το τελευταίο χρόνο έχουν εξυγιανθεί και μπει σε φάση επαναδραστηριοποίησης.

Μάλιστα αυτή την περίοδο γίνεται οικονομικός και νομικός έλεγχος από τους συμβούλους ώστε να ετοιμαστεί ο φάκελος για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ωστόσο προβληματισμός φαίνεται να επικρατεί για αν το αν δύο εταιρείες, Σελόντα και Νηρέας θα πρέπει να πωληθούν μαζί ή ξεχωριστά, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η πρώτη επιλογή.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, όλα θα εξαρτηθούν από το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών όσο και από το ύψος του τιμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν την ανακεφαλαιοποίησή των Νηρέα και Σελόντα, οι τράπεζες είχαν δεχθεί κρούσεις γνωστών funds που επιθυμούσαν να μετάσχουν στη διαδικασία, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί συναντήσεις και με τις τότε διοικήσεις των δύο εταιρειών.

Ήδη οι δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν εξυγιανθεί και ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έχοντας την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της υψηλής τιμής των ψαριών, να κάνουν οικονομίες κλίμακας και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι της ανταγωνίστριας Τουρκίας, όντας πλέον χρηματοοικονομικά σωστά δομημένες.

Ενδεικτικό της θετικής πορείας που καταγράφουν οι δύο leader της αγοράς είναι ότι ο Νηρέας, έκλεισε το 2015 με τζίρο 185 ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ ευρώ είναι εξαγωγές, ενώ για τη Σελόντα έκλεισε με τζίρο 130 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές.

Οι εταιρείες του κλάδου είχαν πάντα καλό προϊόν και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, όμως η φύση του αντικειμένου απαιτούσε υψηλά κεφάλαια κίνησης και σύναψη δανεισμού, με αποτέλεσμα τα χρόνια της κρίσης το κόστος χρηματοδότησης να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την υγιή ανάπτυξη των εταιρειών.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα ξεκίνησε από τις τράπεζες πριν από ένα ένα χρόνο και το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider