Έπεσε η παγκόσμια παραγωγή αλλά όχι η κατανάλωση κρασιού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσε η παγκόσμια παραγωγή αλλά όχι η κατανάλωση κρασιού

Από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών ήταν το 2016 για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού με βασική αιτία τις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις μεγαλύτερες οινοπαραγωγούς περιοχές όπως είναι η Γαλλία και η Λατινική Αμερική.

Το 2016, τα 7,4 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων που υπάρχουν στον πλανήτη απέδωσαν 259 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, όγκος ο οποίος είναι κατά 5% μειωμένος σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Οι κλιματολογικές συνθήκες αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στην απόδοση της παραγωγής. «Το Ελ Νίνιο επηρέασε τη Λατινική Αμερική όπου σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα και πολλή βροχή», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Jean-Marie Aurand. «Αυτή αποτελεί μάλλον μια εξήγηση για την πτώση της παραγωγής, η οποία ήταν από τις πιο υποτονικές των τελευταίων 20 ετών», συμπληρώνει.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του νότιου ημισφαιρίου παρατηρείται μια σημαντική καθαρή μείωση της παραγωγής. Η Αργεντινή σημείωσε πτώση 35% στα 8,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα «υποβιβάζοντας» τη χώρα στην 9η θέση από την 5η όπου βρισκόταν. Στη Χιλή η πτώση έφθασε το 21% στα 10,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα και στη Βραζιλία 50% στα 1,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Στη Νότιο Αφρική, η οποία δοκιμάστηκε από παρατεταμένη ξηρασία, η παραγωγή σημείωσε πτώση για πρώτη φορά από το 2011, 19% στα 10 εκατόλιτρα.

Ωστόσο, τα αμπέλια έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται ακόμη και σε ακραίες συνθήκες σημειώνει ο Aurand. Υπάρχουν εξίσου καλές σοδειές σε περιοχές ηφαιστειογενείς ή πολύ ζεστά κλίματα όπως είναι το Λανθαρότε στην Ισπανία, η Σαντορίνη στην Ελλάδα αλλά και σε πολύ ψυχρά κλίματα όπως είναι η Βόρεια Κίνα.

Το παράδοξο της Κίνας

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των κινεζικών αμπελώνων βρίσκεται στις ψυχρές ζώνες της Κίνας, σημειώνει ο κ. Aurand. Η Κίνα επιδιώκει να «πάρει» τη θέση της Λατινικής Αμερικής και να ανέλθει στην πέμπτη θέση παρ’ όλο που δεν έχει αυξήσει την παραγωγή της σε σχέση με το 2015.

Η χώρα έχει θέσει ως στόχο τα 16 εκατομμύρια εκατόλιτρα μέχρι το 2020, καταδεικνύοντας το σημαίνοντα ρόλο που κατέχει ο τομέας.

Πτώση παραγωγής σε Γαλλία και Ιταλία

Πτώση στην παραγωγή σημειώθηκε και στις δύο πρώτες οινοπαραγωγούς χώρες, στη Γαλλία και την Ιταλία. Η γαλλική παραγωγή σημείωσε πτώση 12% εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών καθώς και ο πάγος και η ξηρασία επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή.

Πιο ήπιες ήταν οι επιπτώσεις στην ιταλική παραγωγή όπου σημειώθηκε οριακή πτώση της τάξης του 2% στα 48,8 εκατόλιτρα, εξέλιξη που της επέτρεψε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο παγκοσμίως.

Ωστόσο, παρά την πτώση στις βασικές οινοπαραγωγούς χώρες, δεν έλειψαν και τα θετικά αποτελέσματα. Η τρίτη οινοπαραγωγός χώρα, η Ισπανία, κατέγραψε αύξηση της παραγωγής 1% στα 37,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στην τέταρτη θέση κατέγραψαν αύξηση 2% στα 22,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα και η Αυστραλία σημείωσε αύξηση 5% στα 12,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Αισιοδοξία για το βιολογικό κρασί

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το βιολογικό κρασί αντιπροσωπεύει το 8%-12% της παγκόσμιας παραγωγής, μία τάση που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Η ανάπτυξη του βιολογικού κρασιού αναπτύσσεται σιγά σιγά παντού, σημειώνει ο Aurand και η παραγωγή κυμαίνεται από 239, 7 έως 249, 6 εκατόλιτρα παγκοσμίως.

Η παραγωγή έπεσε όχι όμως και η κατανάλωση

Η πτώση της κατανάλωσης κρασιού που καταγράφτηκε την τελευταία διετία δείχνει να αποτελεί παρελθόν καθώς μπορεί κάποιοι να μείωσαν την κατανάλωση αλλά το κρασί κερδίζει συνεχώς νέους «φίλους» οι οποίοι πίνουν περιστασιακά. Σαφώς και η αύξηση της κατανάλωσης δεν έχει φθάσει στα υψηλά επίπεδα της περιόδου 2.000-2.007 σημειώνει ο Aurand.

Με πληροφορίες από την Tribune de Geneve

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider