Tον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης στο κρασί έχει η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης στο κρασί έχει η Ελλάδα

Η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και τη Μάλτα είναι οι μόνες χώρες της Νότιας Ευρώπης που επιβάλλουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο μη αφρώδες κρασί.

Όπως είναι γνωστό, στην χώρα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβλήθηκε είναι 20 ευρώ/εκατόλιτρο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υψηλότερος συντελεστής επιβάλλεται στην Ιρλανδία (έως 616 ευρώ/εκατόλιτρο) και ο χαμηλότερος, στη Γαλλία (3,75 ευρώ/εκατόλιτρο). Πλην των χωρών αυτών, οι χώρες της Ε.Ε. που επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Αγγλία.

Διαφορετικά είναι τα δεδομένα στη φορολόγηση του αφρώδους οίνου, ο οποίος υπόκειται σε ΕΦΚ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιβάλλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αφρώδες κρασί είναι η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Ο συντελεστής κυμαίνεται από 9,29 ευρώ/εκατόλιτρο στη Γαλλία έως 849 ευρώ/εκατόλιτρο στην Ιρλανδία.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί μπορεί να καταστεί υψηλό, συγκριτικά με τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν, λόγω της ιδιομορφίας της ελληνικής αγοράς και του μεγάλου ποσοστού χύμα κρασιού που κυκλοφορεί. Ιδιαίτερα, το κόστος δημιουργίας φορολογικών αποθηκών (διοικητικό κόστος, εγγυήσεις κ.λπ.), ενδέχεται να πλήξει σημαντικά μικρές μονάδες.

Ειδικότερα το μεγάλο πρόβλημα θα έχουν τα οργανωμένα οινοποιεία της χώρας μας και με αυτό τον τρόπο ο κάθε πολίτης ωθείται στην παρανομία, διότι ήδη μέχρι σήμερα για κάθε ένα λίτρο κρασί που προωθείται στην Ελληνική αγορά αντιστοιχεί άλλο ένα λίτρο χωρίς χαρτιά.

Τέλος «ανέπαφο» παραμένει το θέμα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδυνάμων μέτρων που αναζητούνται, που σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider