Κλείδωσε το «deal» Βερόπουλος - Metro

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείδωσε το «deal» Βερόπουλος - Metro

Στα χέρια της αλυσίδας Metro του Ομίλου Παντελιάδη περνά η αλυσίδα σουπερμάρκετ Βερόπουλος, μετά την υπογραφή προσυμφώνου από τους επικεφαλής των δύο αλυσίδων.

Το πολυαναμενόμενο deal στον κλάδο των σούπερμάρκετ, αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, μετά και την κατάθεση της σύμβασης εξαγοράς της Βερόπουλος, σήμερα, Τρίτη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα περιέλθουν στη Μetro οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.

Η συμφωνία αυτή, διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο τη βιωσιμότητα της Βερόπουλος, μιας ιστορικής ελληνικής εταιρείας με 4.500 εργαζόμενους.

Επίσης δημιουργείται ένας ισχυρός ελληνικός πόλος στη αγορά των supermarket που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων που αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας και σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

O Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Βερόπουλος, κ. Νίκος Βερόπουλος δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή, στηρίζεται από δυο εταιρείες που μοιράζονται και υποστηρίζουν διαχρονικά μια κοινή αντίληψη για την ελληνικότητα. Μια κοινή φιλοσοφία που βασίζεται στον προσεκτικό σχεδιασμό, στον αδιαπραγμάτευτο επαγγελματισμό, τις ξεκάθαρες συνεργασίες και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων μας. Σε αυτούς χρωστάμε την πορεία μας μέχρι σήμερα, σε αυτούς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας για ένα καλύτερο αύριο».

Το σχέδιο εξαγοράς της Βερόπουλος

Όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr το σχέδιο εξαγοράς προβλέπει την απόκτηση της Βερόπουλος από την Metro έναντι μικρού τιμήματος με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.
Επίσης ο ιδιοκτήτης της Βερόπουλος, Νίκος Βερόπουλος αναμένεται να έχει συμμετοχή στην αποπληρωμή των χρεών της αλυσίδας.

Να σημειωθεί ότι η εξαγορά θα αφορά μόνο την εν Ελλάδι δραστηριότητα της Βερόπουλος, καθώς τα καταστήματα του εξωτερικού θα παραμείνουν στο Nίκο Βερόπουλο (10 στα Σκόπια και έξι στη Σερβία).

Η «σωτηρία» της Βερόπουλος εκτός από ένα μεγάλο στοίχημα, θα αποτελέσει και τον οδηγό διάσωσης και για άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Η εξαγορά με αριθμούς

Εφόσον ολοκληρωθεί το deal τότε θα δημιουργηθεί ένας Όμιλος ο οποίος θα διαθέτει 295 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το δίκτυο καταστημάτων My Μarket αριθμεί σήμερα 64 καταστήματα λιανικής, ενώ τα Metro Cash & Carry αποτελούν την αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων χονδρικής στη χώρα, με 46 σημεία.
Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών η Metro παρουσίασε το 2014 πωλήσεις ύψους 697,3 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA ύψους 29,12 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο όμιλος Βερόπουλος το 2014 παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 537,7 εκατ. ευρώ. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 127,9 εκατ. ευρώ και το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 409,8 εκατ. ευρώ.
Η χρήση ήταν ζημιογόνα κατά 6,9 εκατ. ευρώ ενώ στο ταμείο του ομίλου κατά τη λήξη της περιόδου τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 9,4 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Οι συνολικές υποχρεώσεις (τραπεζικός δανεισμός μαζί με τους προμηθευτές) έφθαναν 354, 9 εκατ. ευρώ.

Στον ισολογισμό εμφανίζονται οφειλές ύψους 39 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία από 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider