ΕΕ: Νέοι κανόνες για πώληση ελαιολάδου και βόειου κρέατος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Νέοι κανόνες για πώληση ελαιολάδου και βόειου κρέατος

Νέες κατευθυντήριες γραμμές για την από κοινού πώληση ελαιολάδου, βοείου κρέατος καθώς και προϊόντων αροτραίων καλλιεργειών έθεσε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ.

Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών, διευκρινίζοντας πώς μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να συνεργάζονται για την από κοινού πώληση ελαιολάδου, βοείου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών χωρίς να παραβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού που ισχύουν στην ΕΕ καθορίζοντας ακόμα και τις τιμές.

Με τους νέους αυτούς κανόνες η ΕΕ έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους γεωργούς να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της αυξανόμενης συγκέντρωσης που παρατηρείται στα στάδια της αλυσίδας που αφορούν τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2013, η οποία επέφερε σημαντικές αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τη συνεργασία των γεωργών.

Οι γενικοί κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ απαγορεύουν τις συμφωνίες οι οποίες συνίστανται στον καθορισμό τιμών ή άλλων όρων συναλλαγών ή στην κατανομή των αγορών, εκτός εάν αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής ή της διανομής των προϊόντων, εξασφαλίζοντας συγχρόνως στους καταναλωτές δίκαιο τμήμα από το όφελος που προκύπτει.

Οι νεες κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τρεις παρεκκλίσεις με βάση την απόδοση οι οποίες επιτρέπουν στους παραγωγούς ελαιολάδου, βοείου κρέατος και αροτραίων καλλιεργειών να πωλούν και να καθορίζουν τις τιμές, τις ποσότητες ή άλλους όρους συναλλαγής των προϊόντων αυτών από κοινού μέσω αναγνωρισμένων οργανώσεων, εφόσον όμως πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα:

- Οι δραστηριότητες από κοινού πώλησης πρέπει να πραγματοποιούνται από οργανώσεις παραγωγών ή ενώσεις οργανώσεων που αναγνωρίζονται επίσημα από τις εθνικές αρχές. Σε περίπτωση μεμονωμένων γεωργών οι οποίοι πωλούν από κοινού τα προϊόντα τους εκτός των εν λόγω οργανώσεων, οι σχετικές δραστηριότητες θα αξιολογούνται βάσει των συνήθων κανόνων της ΕΕ για τον γεωργικό τομέα και τον ανταγωνισμό.

- Οι ποσότητες που διατίθενται από κοινού στο εμπόριο από τις οργανώσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν:

1) το 15% της εθνικής αγοράς για το βόειο κρέας και τις αροτραίες καλλιέργειες ή

2) το 20% της σχετικής αγοράς για το ελαιόλαδο

- Οι οργανώσεις πρέπει να ασκούν και άλλες δραστηριότητες εκτός από τις από κοινού πωλήσεις, π.χ. δραστηριότητες αποθήκευσης ή διανομής, και αυτές οι συμπληρωματικές δραστηριότητες πρέπει να οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργών στην αγορά (δηλαδή να οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της απόδοσης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider