Βιβλία με ένα ευρώ μέσω Κίνας και Βουλγαρίας  

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιβλία με ένα ευρώ μέσω Κίνας και Βουλγαρίας  

Η κρίση οδήγησε ακόμη και το βιβλίο… σε Κίνα και Βουλγαρία.

Δεκάδες είναι τα βιβλία – κυρίως παραμύθια – που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά , τα οποία στέλνονται για τύπωμα (μαζί με τις σχετικές μεταφράσεις) στην Κίνα και την Βουλγαρία και πωλούνται στη χώρα μας προς ένα ευρώ.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αρναούτη, ιδιοκτήτη των εκδόσεων Αρναούτης, αρκετά βιβλία, ακόμη και σκληρόδετα και στέλνονται για τύπωμα στην Κίνα ή τη Βουλγαρία όπου οι τιμές για τα μελάνια αλλά και το χαρτί είναι μέχρι και 80% φθηνότερες σε σχέση με την Ελλάδα και εν συνεχεία έρχονται στην χώρα μας και πωλούνται προς ένα ευρώ».

«Έτσι βλέπουμε δεκάδες βιβλία να κυκλοφορούν στην αγορά σε τόσο χαμηλή τιμή», τονίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, ο κλάδος του βιβλίου έχει υποστεί μεγάλο χτύπημα στην εποχή της κρίσης, με αποτέλεσμα πολλοί εκδοτικοί οίκοι να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.

«Έχουμε αναγκαστεί να ρίξουμε την τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Από την τιμή που πουλάμε τα βιβλία το 80% είναι φόρος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ο οποίος ασχολείται 31 χρόνια με τις εκδόσεις εκτιμά ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα στους επόμενους μήνες, λόγω και της αλλαγής φορολόγησης των εταιρειών, με αποτέλεσμα και άλλοι εκδοτικοί οίκοι να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Πρόσφατο θύμα της οικονομικής κρίσης ήταν η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου, που έκλεισε και το τελευταίο μεγάλο υποκατάστημα της στην Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί, το 2013 το λουκέτο στην Εστία, από τα πιο παλιά βιβλιοπωλεία της πρωτεουσας με συνεχή λειτουργία 128 ετών.

Ήταν η αλυσίδα που κατάφερε μέσα στη μακρόχρονη πορεία της να επιβιώσει από πολέμους και κατοχή, αλλά που δεν κατάφερε να αντέξει την στην κρίση.

Επίσης μία ακόμη μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Ελλάδα που έβαλε λουκέτο, μετά από 45 χρόνια ήταν η Φλωράς. Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα ούτε και τις άλλες μεγάλες επαπομείνασες αλυσίδες βιβλιοπωλείων, όπως για παράδειγμα ο Λιβάνης. Οι μετοχές της εισηγμένης εταιρείας έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ το 2015 οι ζημιές της ήταν μεγαλύτερες από το τζίρο της.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 3,52 εκατ. ευρώ από 5,37 εκατ. το 2014 ενώ οι οι ζημιές μετά φόρων «φούσκωσαν» στα 4,24 εκατ. ευρώ από 3,04 εκατ. το 2014.
Οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 4,21 εκατ έναντι 3,01 εκατ. ευρώ του έτους 2014.

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και η αλυσίδα Ελευθερουδάκης, η οποία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Προ κρίσης η εταιρεία έφθανε να ελέγχει και πάνω από 21 καταστήματα, μεταξύ των οποίων και σημεία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σήμερα διαχειρίζεται 4 καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider