Ο Έλληνας που «κάνει κουμάντο» στη Philip Morris International

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Έλληνας που «κάνει κουμάντο» στη Philip Morris International

Γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας, μεγάλωσε στην Αθήνα και εδώ και τρία χρόνια έχει στα χέρια του το τιμόνι της Philip Morris International. O 58χρονος Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία της μεγαλύτερης πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας στον κόσμο βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 85 ετών από τα εγκαίνια της Παπαστράτος, η οποία είναι θυγατρικής της πολυεθνικής.

O κ. Καλαντζόπουλος είναι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Δίνει ελάχιστες συνεντεύξεις και πολύ δύσκολα θα βρει κανείς τη φωτογραφία του στις κοσμικές στήλες. Και όμως, είναι –με μεγάλη διαφορά- ο πιο επιτυχημένος Έλληνας manager, καθώς η κεφαλαιοποίηση της Philip Morris International «αγγίζει» τα 150 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το ΑΕΠ ολόκληρης της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του κ. Καλαντζόπουλου έγινε το Μάρτιο του 2013. Τότε, το διοικητικό συμβούλιο της Philip Morris ανακοίνωσε ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, διαδεχόμενος τον Louis Camilleri, ο οποίος και θα παρέμενε πρόεδρος . Η επίσημη διαδοχή έγινε στις 8 Μαϊου 2013 και ο τότε 55χρονος Καλαντζόπουλος πήρε στα χέρια του τον πολυεθνικό κολοσσό.

Η πορεία προς την κορυφή

Η πορεία προς την κορυφή κράτησε 28 ολόκληρα χρόνια, μια και ο ίδιος εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985, εργαζόμενος αρχικά σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ανάμεσα στις θέσεις που κατέλαβε ήταν αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, ενώ στη συνέχεια –το 1999- έγινε Πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης. Ως προς το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ο κ. Καλαντζόπουλος απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας.

Η συμφωνία για τα καπνά

Παρά την πολύχρονη απουσία του από την Ελλάδα, ο επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού δεν ξεχνά την καταγωγή του και μάλιστα το δείχνει έμπρακτα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή καπνού. Έτσι, το Φεβρουάριο του 2013, ο κ. Καλαντζόπουλος, εκ μέρους της Philip Morris International υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την οποία αγοράζει το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού ανατολικού τύπου που παράγεται στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 13.500 τόνους καπνού σε ετήσια βάση, ο οποίος παράγεται κυρίως στην περιοχή της Θράκης. Η αρχική συμφωνία είχε τριετή διάρκεια και φέτος την Άνοιξη ανανεώθηκε για τρία επιπλέον χρόνια. Όσο για το οικονομικό σκέλος, όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές της εταιρείας, για την πρώτη τριετία η Philip Morris International αγόρασε καπνά αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ δίνοντας ισχυρή οικονομική ενίσχυση στην ευρύτερη περιοχή και διασφαλίζοντας τη σοδειά των καπνοπαραγωγών.

Τα 85 χρόνια του Παπαστράτου

Όσο για το λόγο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, αυτός είναι η συμπλήρωση 85 ετών από την έναρξη λειτουργίας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η οποία από το 2003 ανήκει στον πολυεθνικό Όμιλο. Η Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέττων ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1930 και τον Μάιο του 1931 στον Πειραιά έγιναν τα εγκαίνια του εργοστασίου από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σήμερα, το παλιό λιθογραφείο της εταιρείας, επίσης στον Πειραιά, έχει ανακατασκευασθεί πλήρως, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων και μια έκθεση που παρουσιάζει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της εταιρείας, η οποία πλέον επεκτείνεται και σε άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων και αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider