«Παραπατάει» η Καλογήρου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παραπατάει» η Καλογήρου

Με την «πλάτη στον τοίχο» λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης βρίσκεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Καλογήρου, η αλυσίδα πολυτελών υποδημάτων και αξεσουάρ που μετρά πάνω από 120 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Η εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο Επιχειρήσεων Λεμονή (στα ηνία της οποίας βρίσκονται τα τρία αδέρφια Φραγκίσκος, Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Λεμονής), τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων καταναλωτών.

Eίναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία Λεμονής, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εμφανίζει το 2014 ζημιές προ φόρων 11,1 εκατ ευρώ από ζημιές 12,4 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι συσσωρευμένες ζημιές της αγγίζουν τα 49,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα στις παρατηρήσεις του ο ορκωτός ελεγκτής εφιστά την προσοχή σε δύο βασικά ζητήματα:

α) ο Όμιλος εμφανίζει ζημίες μεγάλου ύψους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων. Αυτές οι συνθήκες αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του εφόσον δεν ληφθούν από τη Διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας

β) Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του ομίλου την 31.12.2014, έχει καταστεί αρνητικό.

Επίσης έξι από τα ακίνητα της εταιρείας, είναι υποθηκευμένα σε Alpha Bank και Eurobank έναντι 49,85 εκατ ευρώ.

Τέλος, ο ορκωτός ελεγκτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους προμηθευτές του εξωτερικού, καθώς όπως αναφέρει στις παρατηρήσεις του «παρέχουν στην εταιρεία μεγάλη αύξηση πιστώσεων χωρίς εγγυήσεις αυξάνοντας και παράλληλα το όριο ημερών πληρωμής, λόγω της μεγάλης εμπιστοσύνης που δείχνουν στην εταιρεία και στους μετόχους της εκτιμώντας την μακροχρόνια συνεργασία τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση τα τελευταία χρόνια (απο το 2011 και μετά) έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να περικόψει τα λειτουργικά κόστη, ενώ έχει κλείσει καταστήματα που δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Μία από τις ατυχείς επιχειρηματικές κινήσεις κινήσεις του Ομίλου, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ήταν όταν την άνοιξη του 2010 άνοιξε ένα κατάστημα της διάσημης φίρμας γυναικείας ένδυσης Fendi στη συμβολή των οδών Bαλαωρίτου και Kριεζώτου στο Kολωνάκι.

Oι προσδοκίες ότι η Aθήνα θα συνέχιζε να αποτελεί προορισμό υψηλού επιπέδου αγορών δεν επιβεβαιώθηκαν και ως εκ τούτου η αποκλειστική μπουτίκ της δημοφιλούς φίρμας έκλεισε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σήμερα η αλυσίδα αριθμεί 10 καταστήματα (και ένα outlet στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα) και δύο ακόμη στην Κύπρο (σε Λεμεσό και Λευκωσία).

Ποιος είναι ο Όμιλος Λεμονή

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Λεμονή ειδικεύεται στη παραγωγή, εισαγωγή και διανομή πολυτελών υποδημάτων, ενδυμάτων και αξεσουάρ.

Η αρχή της δραστηριότητάς του σηματοδοτήθηκε με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος Καλογήρου το 1890 και στην πορεία η δράση του διευρύνθηκε, σχηματίζοντας συνεργασίες σημαντικές με πολλούς συνεργάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα, στον Όμιλο ανήκουν οι αλυσίδες καταστημάτων ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, HARALAS, NINE WEST, AK Anne Klein, ALL ABOUT SHOES & FASHION.

Eπίσης έχει συνεργασία με τους Οίκους TOD’S, HOGAN, SALVATORE FERRAGAMO, DOLCE & GABBANA, STUART WEITZMAN, GEOX και CAMPER.

Ταυτόχρονα με το δίκτυο λιανικής και πολυκαταστημάτων, ο Όμιλος Επιχειρήσεων Λεμονή δραστηριοποιείται και στο κομμάτι της χονδρικής πώλησης, διαθέτοντας προϊόντα πολλών εκ των προμηθευτών που εισάγει κατ’ αποκλειστικότητα από το εξωτερικό. Συνεργάζεται με παραπάνω από 45 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider