Τα τέσσερα «αγκάθια» του deal Μαρινόπουλου με Σκλαβενίτη

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα «αγκάθια» του deal Μαρινόπουλου με Σκλαβενίτη

«Ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία για την διάσωση της Μαρινόπουλος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα».

Με αυτά τα λόγια, περιγράφουν άνθρωποι της αγοράς, τα μεγάλα εμπόδια που υπάρχουν στην διαδικασία διάσωσης της αλυσίδας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το deal ενδεχομένως να μην έχει ευτυχή κατάληξη.

Έτσι μπορεί οι τράπεζες να έδωσαν το πράσινο φως για την χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος που ανοίγει το δρόμο για την διάσωση της, ωστόσο τα μεγάλα εμπόδια είναι μπροστά και αφορούν τόσο τη στάση των προμηθευτών όσο και των υπόλοιπων παικτών της αγοράς και την στάση που αυτοί θα κρατήσουν.

Τα τέσσερα μεγάλα αγκάθια της συμφωνίας που απειλούν να τινάξουν ακόμη και στον αέρα τη συμφωνία είναι:

1. Το ενδεχόμενο προσφυγής τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στην Eυρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού επί του σχεδίου διάσωσης και των όρων που αυτό θα προβλέπει, με τη αιτιολογία ότι πλήττει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού.

Όπως έγραψε το insider, κύκλοι της ΑΒ Βασιλόπουλος, όσο και της Lild αν και διέψευσαν ότι έχουν προσφύγει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν, άφησαν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο μετά την 21η Σεπτεμβρίου, όταν θα κατατεθεί το σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του λιανεμπορίου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ποιοι θα είναι οι όροι χρηματοδότησης της Μαρινόπουλος για την εξαγορά της από την αλυσίδα Σκλαβενίτης, προκειμένου να προχωρήσουν σε κινήσεις οι οποίες θα αποσκοπούν στην «διασφάλιση των συμφερόντων τους».

2. Το χαμηλό επιτόκιο (1,5%) που ακούγεται ότι θα ισχύσει για την χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ για το Μαρινόπουλο, θεωρείται προνομιακό και πολύ χαμηλό σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου που δανείζονται οι επιχειρήσεις στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση και να καταπέσει.

3. Η στάση των προμηθευτών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθεί το 60% της συναίνεσης των πιστωτών που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

Και αυτό, γιατί εκτός από το γεγονός ότι ένα κούρεμα 50%, τους φέρνει στο όριο της κατάρρευσης και από την άλλη διαταράσσει τις σχέσεις τους με τις άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως ο όμιλος My Market και ΑΒ Βασιλόπουλος. Και αυτό γιατί οι δύο παραπάνω παίκτες του λιανεμπορίου, έχουν περάσει το μήνυμα στους προμηθευτές ότι αν δεχτούν κούρεμα… από το Μαρινόπουλο θα πρέπει να δεχτούν κάτι ανάλογο και από αυτούς αφού το αντίθετο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

4.Η στάση των υπόλοιπων αλυσίδων. Κρίσιμος παράγοντας ολοκλήρωσης του deal είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιπες αλυσίδες (ΑΒ Βασιλόπουλο, Lidl, My Market). Αν και στην παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής, προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να προασπίσουν και να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους.

Είναι σοβαρές άλλωστε οι ενστάσεις που προβάλλουν στο θέμα του κουρέματος φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της εξαγοράς του Βερόπουλου από τα My Market, η οποία έγινε χωρίς να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων από τον Όμιλο Παντελιάδη.

«Αν λοιπόν υπάρξει κούρεμα χρεών του Μαρινόπουλου, θα μπορούσε να απαιτηθεί να γίνει το ίδιο και για την περίπτωση του Βερόπουλου», τονίζουν κύκλοι του λιανεμπορίου.

Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία διάσωσης – τουλάχιστον σε τραπεζικό επίπεδο – της Μαρινόπουλος στην παρούσα φάση εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας της κυβέρνησης να μην υπάρξουν οικονομικοί κλυδωνισμοί (λουκέτα κλπ), μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στην Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider