Μάχη μικρών και μεγάλων προμηθευτών για το Μαρινόπουλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάχη μικρών και μεγάλων προμηθευτών για το Μαρινόπουλο

Στη στάση που θα κρατήσουν οι προμηθευτές απέναντι στο σχέδιο της Μαρινόπουλος, μεταφέρεται το μεγάλο στοίχημα της διάσωσης της αλυσίδας.

Και αυτό γιατί, απαιτείται η συναίνεση του 60% των πιστωτών προκειμένου να περάσει το σχέδιο εξυγίανσης.

Η στάση όμως των προμηθευτών δεν είναι κοινή. Από τη μία υπάρχουν οι μικροί που δεν επιθυμούν να κουρευτούν οι οφειλές τους κατά 50% καθώς η ζημιά που θα υποστούν σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη... και από την άλλη οι μεγάλοι προμηθευτές οι οποίοι δέχονται να υποστούν «κούρεμα» υπό το φόβο να χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους σε περίπτωση κατάρρευσης του Μαρινόπουλου.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να υποβληθεί πρόταση με βάση την οποία το κούρεμα των υποχρεώσεων θα σχετίζεται τόσο με το ύψος της οφειλής όσο κυρίως με το μέγεθος του προμηθευτή.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα καταστεί πιο εύκολη η συναίνεση των προμηθευτών αλλά και θα περιοριστεί αισθητά ο κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι το κλιμακωτό «κούρεμα» προμηθευτών θα καταστήσει πιο εύκολη τη συγκέντρωση του 60% που απαιτείται για την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο και την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όμως για πολλούς προμηθευτές ενδεχόμενο κούρεμα φαίνεται ότι διαταράσσει τις σχέσεις τους και με τις άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως ο όμιλος My Market και ΑΒ Βασιλόπουλος.

Και αυτό γιατί οι δύο παραπάνω παίκτες του λιανεμπορίου, έχουν περάσει το μήνυμα στους προμηθευτές ότι αν δεχτούν κούρεμα… από το Μαρινόπουλο θα πρέπει να δεχτούν κάτι ανάλογο και από αυτούς αφού το αντίθετο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Την ίδια στιγμή δε, στελέχη της αγοράς φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της εξαγοράς του Βερόπουλου από τα My Market, χωρίς να υπάρξει κούρεμα των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές από τον Όμιλο Παντελιάδη.

«Αν λοιπόν υπάρξει κούρεμα χρεών του Μαρινόπουλου, θα μπορούσε να απαιτηθεί να γίνει το ίδιο και για την περίπτωση του Βερόπουλου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Διαφορετική πάντως είναι η στάση που κρατούν οι πολυεθνικές εταιρίες που αποτελούν και τους μεγάλους προμηθευτές της Μαρινόπουλο, καθώς φέρονται να δέχονται κούρεμα των οφειλών τους καθώς θεωρούν ότι σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο θα χάσουν τα χρήματα τους, αλλά θα περιοριστούν και οι δυνατότητες πωλήσεων και διαπραγμάτευσης των τιμών λόγω της συρρίκνωσης του δικτύου πολυκαταστημάτων στην περίπτωση που η Μαρινόπουλος βάλει λουκέτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider