Μαρινόπουλος: Δόθηκε το «πράσινο φως» και από την Πειραιώς

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινόπουλος: Δόθηκε το «πράσινο φως» και από την Πειραιώς

Το «πράσινο φως» έδωσε σήμερα Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς στο σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος μετά την έγκριση που έδωσε χτες το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, και σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης της Eurobank.

Να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα συνερδριάζει αργά το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση, τουλάχιστον από την πλευρά των τραπεζών είναι απίθανό να υπάρξει αρνητική εξέλιξη καθώς σε περίπτωση κατάρρευσης της Μαρινόπουλος θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Για το λόγο αυτό, την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στηρίζει και η κυβέρνηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ενεργό ρόλο στο κλείσιμο του deal έπαιξε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Το στέλεχος της κυβέρνησης ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί το κανόνι της Μαρινόπουλος που θα είχε μεγάλες συνέπειες στην ελληνική οικονομίας, αφού οι οφειλές της αλυσίδας ισοδυναμούν με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που καλούνται να εγκρίνουν όλες οι τράπεζες προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ. με επιτόκιο 1,5%, με option την απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει με ποσοστό 75%.

Η Σκλαβενίτης από την πλευρά της θα εισφέρει τα 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από την Σκλαβενίτης.
Επίσης το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.

«Αγκάθι» παραμένει η στάση των προμηθευτών

Μπορεί οι τράπεζες να δίνουν τη συγκατάθεση τους στο σχέδιο χρηματοδότησης της Μαρινόπουλος, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει η στάση των προμηθευτών, μεγάλο μέρος των οποίων αντιτίθεται στο κούρεμα κατά 50% των οφειλών τους.

Μάλιστα άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει την συγκατάθεση των προμηθευτών ήτοι ποσοστό 60% προκειμένου να προχωρήσει η πτωχευτική διαδικασία, συζήτηση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υποβληθεί πρόταση με βάσει την οποία, το «κούρεμα» των υποχρεώσεων θα σχετίζεται τόσο με το ύψος της οφειλής όσο κυρίως με το μέγεθος του προμηθευτή ώστε και πιο εύκολη να καταστεί η συναίνεση τους αλλά και να περιοριστεί ο κίνδυνος κατάρρευσης προμηθευτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider