Η Famar δείχνει το δρόμο για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Famar δείχνει το δρόμο για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Θετικά αποτιμά η αγορά, την νέα στρατηγική συμφωνία της φαρμακευτικής Famar του Ομίλου Μαρινόπουλου με την Roche, για την ολοκλήρωση του deal της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ με την Σκλαβενίτης.

Η συμφωνία για την απόκτηση της μονάδας Leganes στην Ισπανία της Roche από την Famar, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, σημαίνει ότι το deal για την διάσωση της Μαρινόπουλος, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς, εφόσον η Famar, η οποία είναι ενεχυριασμένη στις τράπεζες, προχωρά σε νέα εξαγορά, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για την Μαρινόπουλος.

Να σημειωθεί ότι η Famar, ακολουθώντας από το 1999 μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων, στην Ευρώπη.

Το εύρος των δραστηριοτήτων του καλύπτει όλο το φάσμα από την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, την παραγωγή και συσκευασία φαρμακευτικών και καλλυντικών μορφών ως και την αποθήκευση και φυσική διανομή των έτοιμων προϊόντων. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται δέκα εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2014 η ελληνική Famar κατέγραψε έσοδα (facon) ύψους 125,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,165 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 (+148,3%).
Σήμερα η Famar αποτελεί το στενό συνεργάτη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών φαρμάκων και καλλυντικών, μεταξύ των οποίων η Novartis, η GlaxoSmithKline, η Bayer, η Pfizer, η Abbott Laboratories, η Sanofi-Aventis, η Bristol-Myers Squibb, η Janssen-Cilag και η Boehringer Ingelheim.

Στις 31.12.2014 η επιχείρηση απασχολούσε 1.174 εργαζομένους.

Αγώνας δρόμου για την Μαρινόπουλος

Αισιόδοξες ότι πολύ σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για την εξαγορά της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης, εμφανίζονται οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ο οικονομοτεχνικός έλεγχος της αλυσίδας και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει: την χορήγηση δανείου 360 εκατ με επιτόκιο 1,6%, το ενδεχόμενο απόκτησης του 5% της αλυσίδας για κάθε μία από τις πιστώτριες τράπεζες καθώς και διαγραφή οφειλών της προς προμηθευτές σε ποσοστό έως και 50%.

Να σημειωθεί ότι αμφίβολη είναι η συμμετοχή της οικογένειας Μαρινόπουλου με κάποιο ποσοστό, στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία εξυγίανσης φέρεται να συναινεί και ο γαλλικός όμιλος Carrefour στον οποίο η ελληνική αλυσίδα supermarket χρωστάει περί τα 171 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο σημείο πάντως αποτελεί η αναγκαία προχρηματοδότηση της συμφωνίας, η οποία πρέπει να βρεθεί το αργότερο ως τέλος του Αυγούστου προκειμένου να πληρωθούν τα μισθώματα των καταστημάτων για να παραμείνει το δίκτυο εν λειτουργία αλλά και για να γεμίσουν εκ νέου τα ράφια με προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider