Στις τράπεζες κρίνεται η τύχη της Μαρινόπουλος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις τράπεζες κρίνεται η τύχη της Μαρινόπουλος

Σε κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει το εγχείρημα διάσωσης της Μαρινόπουλος από το Σκλαβενίτη με τις επόμενες εβδομάδες έως τις 10 Σεπτεμβρίου να θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο εταιρειών και των τραπεζών.

Η κυβέρνηση αν και τάσσεται υπέρ της λύσης Σκλαβενίτη, ωστόσο δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των τραπεζών οι οποίες κοστολογούν και αποτιμούν σε αυτή τη φάση τα πιθανά κέρδη και τις πιθανές ζημιές σε περιπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας ή κατάρρευσης της.

Η συμφωνία έχει κολλήσει στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, από τις οποίες η πλευρά Σκλαβενίτη έχει ζητήσει χρηματοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάσωση της Μαρινόπουλος.

Το ποσό αυτό εάν δοθεί θα κατευθυνθεί για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα την Μαρινόπουλος. Οι τράπεζες έχουν πειστεί ότι η επιχείρηση διάσωσης χρειάζεται ρευστότητα, αλλά θέτουν αυστηρούς όρους δανειοδότησης.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη έχει ξεκαθαρίσει πως για να εμπλακεί στην προσπάθεια διάσωσης θέλει καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιο που να αυξομειώνεται ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία της αλυσίδας.

Ωστόσο οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων ζυγίζουν τις αποφάσεις τους βάσει των συνθηκών στην αγορά, λαμβάνοντας πάντως υπόψη τις συνέπειες στο σύνολο της αγοράς από ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider