Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της Μαρινόπουλος

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για τον όμιλο Μαρινόπουλου, η διοίκηση του οποίου παραμένει «προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν» και διεξάγει συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η αλυσίδα, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι «το δίκτυο των καταστημάτων Μαρινόπουλος συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του».

Το «στοίχημα» της διοίκησης του ομίλου εκπνέει σε περίπου 80 μέρες, όταν και θα κληθεί να παρουσιάσει μια βιώσιμη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξυγίανσης στις αίθουσες του δικαστηρίου. Στο διάστημα αυτό, η αγορά παραμένει σε αναβρασμό με αποτέλεσμα να φουντώνουν πολλά σενάρια.

Η χθεσινή συνάντηση με τον Σκλαβενίτη

Από την χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των τραπεζών και τον Σκλαβενίτη, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, δεν βγήκε λευκός καπνός. Έγινε όμως σαφής η προσπάθεια εξεύσερης λύσης για να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που επάρθη χθες ήταν να ξεκινήσει άμεσα το due diligence για λογαριασμό της Σκλαβενίτης.

Ο χρόνος βέβαια μετρά ήδη αντίστοφα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως έχει ήδη εξαντληθεί αφού κάθε μέρα επιβαρύνεται η κατάσταση με τους μισθούς και τα ενοίκια να τρέχουν και τους καταναλωτές να απέχουν από τα άδεια πλέον ράφια των σούπερ μάρκετ. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, η χρηματοδότηση της λειτουργίας των καταστημάτων στο μεσοδιάστημα που απαιτείται μέχρι την κατάληξη μιας συμφωνίας δεν έχει διασφαλιστεί και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 15-20 εκατ. ευρώ. Εξαιτίας όλων αυτών, δεν υπάρχουν τα περιθώρια αναμονής μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η κύρια συζήτηση στο Πρωτοδικείο για την αίτηση της Μαρινόπουλος να υπαχθεί στο άρθρο 99. Παραγοντές της αγοράς ισχυρίζονται πως οι αρχικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να μην χαθεί εντελώς η επαφή με τους προμηθευτές και τους πελάτες.

Μέχρι στιγμής μοναδικός συνομιλητής φαίνεται να είναι η Σκλαβενίτης, χωρίς όμως να αποκλείεται η ύπαρξη ενδιαφέροντος από ξένα funds, η εμπλοκή των οποίων όμως θα προυποθέτει πολύ υψηλο κούρεμα το οποίο δεν είναι βέβαιο πως θα δεχθούν οι προμηθευτές. Ως προς την «επιτακτικότητα» να υπάρξει κούρεμα χρεών στο σχέδιο σωτηρίας, μερίδα των προμηθευτών εμφανίζονται μεν πρόθυμοι αλλά απορρίπτουν το πλάνο 15ετίας που έχει παρουσιάσει η Μαρινόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι όροι που έχει θέσει η Σκλαβενίτης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία αποδεκτή από τoν όμιλο Μαρινόπουλος, τις τράπεζες και τους προμηθευτές είναι οι παρακάτω:

  • Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες
  • Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence)
  • Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις
  • Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider