Μαρινόπουλος: Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινόπουλος: Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Τα επόμενα βήματα της Μαρινόπουλος μετά την «ανάσα ζωής» που έλαβε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου αναμένει η αγορά. Η προσωρινή προστασία από τους πιστωτές που έλαβε την Παρασκευή είναι μόνο το πρώτο βήμα για να κρατηθεί ζωντανή η εταιρεία με το βασικό στοίχημα να παραμένει η επιστροφή των προϊόντων στα ράφια και των πελατών στα καταστήματα του ομίλου.

Κρίσιμος παράγοντας αναδεικνύεται ο Σκλαβενίτης ο οποίος μπορεί να παίξει τον ρόλο του «λευκού ιππότη». Και αυτό διότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικής γνώμης από το Πρωτοδικείο φαίνεται ότι έπαιξε η επιστολή της Σκλαβενίτης με την οποία γνωστοποίησε και επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς όρους.


Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσαν η δικηγόροι της εταιρείας στο δικαστήριο, η Σκλαβενίτης θέτει τις εξής προϋποθέσεις: τη διενέργεια ικανοποιητικού due dilligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου), την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, τη διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της εξυγίανσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Μαρινόπουλος έχει 82 ημέρες – μέχρι την κανονική εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 – για να πείσει ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπό τις σημερινές συνθήκες. Και αυτό διότι μπορεί οι προμηθευτές να τάχθηκαν υπέρ της εταιρείας στο δικαστήριο, ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να συνεχίσουν να δίνουν προϊόντα στην εταιρεία με πίστωση και αυτή την στιγμή η αλυσίδα σουπερμάρκετ μετρητά δεν έχει. «Αν δεν γεμίσουν τα ράφια και δεν επιστρέψει κόσμος στα καταστήματα η επόμενη ημέρα για τον Μαρινόπουλο είναι πάρα πολύ δύσκολη», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Ένα κρίσιμο ακόμη θέμα είναι η πληρωμή των εργαζομένων καθώς και των μισθώσεων των ακινήτων που εξαιρούνται από την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου. Η εταιρεία φαίνεται πάντως έτοιμη να κάνει συμφωνίες τόσο με το προσωπικό όσο και με τους εκμισθωτές των καταστημάτων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider