Υπέρ της διάσωσης της Μαρινόπουλος το 45% των πιστωτών

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπέρ της διάσωσης της Μαρινόπουλος το 45% των πιστωτών

Υπέρ της προστασίας της Μαρινόπουλος τάσσεται το 45% των πιστωτών στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ η απόφαση εκτιμάται ότι θα βγει το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θετικές στο αίτημα εμφανίζονται οι πιστώτριες τράπεζες (Αlpha Bank, Eurobank και Πειραιώς) το ΙΚΑ αλλά και οι εργαζόμενοι οι οποίοι όμως ζητούν να εξαιρεθούν από την διαδικασία για να πληρωθούν, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το δημόσιο (έχει απαιτήσεις 50 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις της Alpha Bank ανέρχονται στα 120 εκατ. ευρώ, της Eurobank και της Πειραιώς στα 35 εκατ. ευρώ και του ΙΚΑ στα 50 εκατ. ευρώ.

Αντίθετοι στην αίτηση εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, ενώ αυτή την ώρα καταθέτουν την άποψη τους οι υπόλοιποι προμηθευτές - πιστωτές της Μαρινόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες που βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο εκπροσωπούσαν απαιτήσεις 558,486 εκατ. ευρώ, ενώ η πλευρά του Ματρινόπουλου υποστηρίζει ότι το 45% των πιστωτών συμφωνεί με την αίτηση της εταιρείας για προληπτικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση της η Μαρινόπουλος επισημαίνει ότι από την κατάθεση του αιτήματος τηςγια την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης στις 28 Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα 1η Ιουλίου 2016 η εταιρία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

Επίσης, όπως αναφέρει κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι απέδειξαν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την εταιρεία, ενώ και πολλοί πιστωτές έδειξαν πως στηρίζουν την προσπάθεια της Μαρινόπουλος.
Τέλος, όπως επισημαίνει η εταιρεία, «διενεργήθηκε μια άψογη διαδικασία εκδίκασης κατά την οποία το σύνολο των διαδίκων επέδειξαν το σεβασμό τους προς την Μαρινόπουλος ΑΕ».

Τέλος, από τους δικηγόρους της Μαρινόπουλος παρουσιάστηκε έγγραφο στο οποίο η Σκλαβενίτης δηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την είσοδο της ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό η Σκλαβενίτης θέτει τις εξής προϋποθέσεις: την διενέργεια ιακανοποιητικού due dilligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου, την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της εξυγίανσης.

Πυρετός διαβουλεύσεων για την διάσωση της Μαρινόπουλος

Πυρετώδεις είναι σε τραπεζικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, οι διεργασίες προκειμένου να αποφευχθεί το «κανόνι» της Μαρινόπουλος το οποίο θα χτυπήσει πάνω από 3.000 προμηθευτές και θα απειλήσει πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις καθημερινές συσκέψεις των τραπεζικών στελεχών έχουν πέσει πολλές προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο καταρεύσεων στην ελληνική οικονομία.

Όμως και σε κυβερνητικό επίπεδο υπάρχει βούληση για γρήγορη αντιμετώπιση του θέματος, για να μην απειληθεί, μεταξύ άλλων και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ως βασικό πρωταγωνιστή του deal τον Σκλαβενίτη, ο οποίος παραμένει θετικός στη διάσωση του Μαρινόπουλου.

Βέβαια εκείνο που ζητά η πλευρά Σκλαβενίτη είναι η διαγραφή μεγάλους μέρους των υποχρεώσεων και η συνέχιση της χρηματοδότησης του νέου σχήματος, στο οποίο όμως θα απουσιάζει η οικογένεια Μαρινόπουλου.

Το δεύτερο θέμα που έχει τεθεί είναι το ύψος του κουρέματος των οφειλών προς του προμηθευτές, το οποίο - σύμφωνα με πληροφορίες φτάσει το 40%.
Αν και πολλοί προμηθευτές είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εντούτοις, γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση - που η Μαρινόπουλος βάλει λουκέτο - δεν θα πάρουν καθόλου χρήματα.

Εκείνο πάντως που αποτελεί και την μεγαλύτερη πηγή προβληματισμού της Σκλαβενίτης, είναι αν το νέο σχήμα θα έχει επιτυχία σε μία αγορά που βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Μάλιστα στελέχη της αγοράς αναφέρουν ως παράδειγμα τον Όμιλο Παντελιάδη και την απόκτηση της Βερόπουλος, ένα deal που μέχρι τώρα δεν έχει καλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί από την πρώτη πλευρά σε επίπεδο αύξησης τζίρου.
«1 συν 1, δεν μας κάνει απαραίτητα 2», τονίζουν στο insider γνώστες της αγοράς και σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι οι εποχές που μία αλυσίδα σουπερμάρκετ πτώχευε (βλ. Ατλάντικ) και όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έσπευδαν να πάρουν μέρος του δικτύου της προκειμένου να αυξήσουν το τζίρο και τα κέρδη τους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε δεν φαίνεται να μην έχουν εμπλακεί καθόλου στις συζητήσεις για την Μαρινόπουλος, οι άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς όπως Βασιλόπουλος και Μασούτης.

Υποχωρεί ο τζίρος στο λιανεμπόριο τροφίμων

Απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ καταγράφει το λιανικό εμπόριο τροφίμων στο διάστημα 2008-2015, ποσό που μεταφράζεται σε σωρευτική υποχώρηση της τάξεως του 25%, ενώ πτώση 2-4% αναμένεται για τη φετινή χρονιά.

Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση της πίτας στην αγορά έχει σηματοδοτήσει και τη συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη λιανική εμπορία τροφίμων, με 26 εταιρείες να διακόπτουν τη λειτουργία τους μέσα στην πενταετία 2010-2014.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει, κυρίως μεταξύ των ισχυρών αλυσίδων σούπερ μάρκετ, σε ένα παρατεταμένο power game με βασικό όπλο τις τιμές.

Σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Infobank η αγορά προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στα 18,7 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους θα αποτυπωθούν πλήρως οι επιδράσεις από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τη γενικότερη αίσθηση αβεβαιότητας στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider