Κρίσιμες ώρες για την Μαρινόπουλος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες ώρες για την Μαρινόπουλος

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το σύνολο της αγοράς τις εξελίξεις που αφορούν στην επόμενη μέρα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Παρασκευή 1 Ιουλίου, οπότε και εκδικάζεται η υπαγωγή της αλυσίδας σε διαδικασία εξυγίανσης.

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος επιβεβαιώνει και η νέα αίτηση για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας για όλα τα σούπερ μάρκετ του ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρείες. Συγκεκριμένα, ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιρείες Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ, Express m ΑΕ και ΞΥΝΟΣ ΑΕ.

Η αίτηση για τα σούπερ μάρκετ θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις έλαβαν δικάσιμο για τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συνεκδικαστούν όλες μαζί.

Κανονικά η λειτουργία των σουπερμάρκετ

Στο μεταξύ, με κανονικούς ρυθμούς συνεχίζεται η λειτουργία των καταστημάτων του δικτύου Μαρινόπουλος, παρά την υπαγωγή της αλυσίδας σε διαδικασία εξυγίανσης που εκδικάζεται την Παρασκευή 1 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η διοίκηση της εταιρείας, τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος

Την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια επικαλείται η Μαρινόπουλος για την αδυναμία πληρωμής των οφειλών της στην αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία θα συζητηθεί σε πρώτη φάση την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Η εταιρεία κάνει λόγο για «πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια» λόγω της κρίσης και καταγράφει μια πορεία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημιές μετά το 2011 με αποκορύφωμα το 2015.

Η Μαρινόπουλος στο σχέδιο εξυγίανσης προτείνει την εξόφληση των υποχρεώσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος δεκαπενταετίας. Και ειδικότερα να εξοφλήσει τους εργαζόμενους σε 1 έτος, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχα, προτείνει να αποπληρώσει τις τράπεζες και τους προμηθευτές σε βάθος 15ετίας.

Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ. Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές σε δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές & λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.

«Ντόμινο» στην αγορά

Η εταιρεία αναφέρει ακόμη στην αίτησή της ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της καθώς δεν μπορεί να πάρει νέα δάνεια και οι μέτοχοι «δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν επιπλέον την εταιρεία».

Σε περίπτωση πτώχευσης το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της, αναφέρει η Μαρινόπουλος και κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider