Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Ποιούς χτυπά το «κανόνι» των 1,32 δισ. της Μαρινόπουλος

Κρίσιμες ώρες για την Μαρινόπουλος - Κεντρική Εικόνα/Video

Δεκάδες εισηγμένες, εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, υλικών συσκευασίας, εταιρείες logistics, εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), παραγωγοί, εργαζόμενοι αλλά και τράπεζες είναι τα θύματα του μεγάλου οικονομικού ανοίγματος ύψους 1,32 δισ. ευρώ που έχει δημιουργήσει στην αγορά η Μαρινόπουλος.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το σύνολο των πιστωτών στους οποίους έχει οφειλές η Μαρινόπουλος ξεπερνά τους 3.500, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που εμπλέκονται με αυτές.

Όσον αφορά τις οφειλές προς προμηθευτές , πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι μόνο σε μία μεγάλη εισηγμένη εταιρεία οι οφειλές της Μαρινόπουλος φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ δεκάδες άλλες ακόμη όπως οι Καραμολέγκος, Κρητών Άρτος, Νίκας, Creta Farm, Ελγέκα, Δέλτα, φέρεται να έχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, συνολικά, από την αλυσίδα.

Πολλές δε είναι και εκείνες (όπως η Coca Cola 3E, η ΦΑΓΕ, η Kάλας κλπ), οι οποίες αφού δεν έβλεπαν αναστροφή του οικονομικού αδιεξόδου και της παύσης πληρωμών που είχε επιβληθεί από την πλευρά της Μαρινόπουλος, είχαν σταματήσει να προμηθεύουν με προϊόντα, τα ράφια της.

Ενδεχόμενο κανόνι της αλυσίδας, όμως σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, προκαλεί ισχυρό πλήγμα και στις εταιρείες lοgistics τις οποίες η Μαρινόπουλος χρησιμοποιούσε τις αποθήκες του αλλά και δεκάδες οδικούς μεταφορείς.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα δεκάδες διαταγές πληρωμής εκδόθηκαν εις βάρος της Μαρινόπουλος από προμηθευτές που έσπευσαν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη.

Εκτός από τους προμηθευτές,  η αλυσίδα με βάση την αίτηση στο άρθρο 99 που υπέβαλλε εμφανίζει υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, 49 εκατ. ευρώ σε εφορία και 51 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης οι οφειλές της προς τους εργαζόμενους ανέρχονται στα 4,4 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.

Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς όμως να γνωρίζουμς ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.

Τέλος κρίσιμο όσο και αβέβαιο θεωρείται το μέλλον των 12.500 εργαζομένων της αλυσίδας που ζουν με το φόβο ότι μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη, να βρεθούν στο δρόμο.

Η επιχείρηση πάντως δεν τους οφείλει δεδουλευμένα καθώς έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Μάιο.

Την πτώχευση της Μαρινόπουλος ζητούν οι πιστωτές της

Μοιρασμένοι στα δύο εμφανίζονται οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος, με τους περισσότερους να ζητούν την πτώχευση της αλυσίδας και με άλλους (κυρίως μεγάλους Ομίλου στο χώρο των τροφίμων) να δείχνουν μία πιο επιεική στάση. 

Και αυτό γιατί θεωρούν ότι ενδεχόμενο κούρεμα των οφειλομένων τους κατά 40% ή 50% θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να χάσουν όλα τα χρήματα τους. 

Από την άλλη πλευρά η δικηγορική εταιρεία «Κωνσταντίνου & Βρέττας» η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σε ανακοίνωση της η δικηγορική εταιρεία τονίζει «σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.

Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημίες η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή μας, της οποίας τη συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011 (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της «Μαρινόπουλος ΑΕ».

Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες".

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν αφενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου να χάσουν οι πιστωτές τη δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους».

 Η απάντηση της Μαρινόπουλος

«Η διαδικασία εξυγίανσης ήταν η μοναδική λύση», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος, την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Μαρινόπουλος, η εταιρεία «σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για  τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».


Σχόλια

ela nte
βγήκαμε από τα μνημόνια και ήρθε η αναπτυξη...!!! Με πρώτη φορλα αριστερα... τετοια λουκετα πουθενα !!!
γουφ-γουφ
γαυγίστε κομματόσκυλα. Σε λίγο έρχεται ο δικός σας ο μπόγιας να περνάει μνημόνια και νομοσχέδια. Μην αγχώνεστε! Έρχεται κι ο δικός σας ο καιρός να προσκυνήσετε ξανά (γιατί εσείς προσκυνάγατε το οικόσημο της παντόφλας της Μέργκελ πριν τα συριζάκια)
ela nte
το κομματόσκυλο στο επιστρέφω άσχετε...
ροβεσπιέρος
Αυτό έχεις να πεις βρε ηλίθιε ονεδίτη ela nte? 40 χρόνια τους επιτρέπετε να δανείζονται ότι γουστάρουν και δεν έγινε ΕΝΑΣ έλεγχος στις τράπεζες που κρατικοποιήσατε με δικά μας λεφτά (και τις χαρίσατε πάλι πίσω στους ιδιώτες). Βρήκατε άλωθι ξανά στους νεοΠασόκους συριζαίους για να παίξετε το μπαλάκι της ευθύνης. Κοιτάξτε και λίγο καθρέφτη ρε ζώα.
Anonymous
ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2 ΕΤΩΝ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ. ΑΑΑΑ. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ Ν.Δ. ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΤΣΙ. ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ.

Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet