Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Τα τρία σενάρια για την διάσωση της Μαρινόπουλος

Τα τρία σενάρια για την διάσωση της Μαρινόπουλος - Κεντρική Εικόνα/Video

Tρία είναι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για την διάσωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο του deal με την Σκλαβενίτης

Το πρώτο που ακούγεται στην αγορά είναι, το σπάσιμο της αλυσίδας και το μοίρασμα των καταστημάτων της στους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου (Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, My Market, Μασούτη κλπ)

Το σπάσιμο ή η αλλιώς η «μοιρασιά» θα γίνει ανάλογα με την έκταση του δικτύου της κάθε αλυσίδας που θα συμμετάσχει στη συμφωνία.

Όσον αφορά τις οφειλές προς τους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, θα κουρευτούν κατά 50% και εν συνεχεία θα αναληφθούν αναλογικά από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ που θα μοιραστούν το δίκτυο της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο αυτό φαντάζει και το πιο επικρατέστερο και είναι η λύση που προωθείται κυρίως από τις τράπεζες. 

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της αλυσίδας Ατλάντικ, η οποία όταν πτώχευσε τα περισσότερα από τα καταστήματα της πήγαν στον Σκλαβενίτη, τον Μαρινόπουλο αλλά και τον ΑΒ Βασιλόπουλο. 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κουρέματος κατά 50% των υποχρεώσεων, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτή η λύση, ενώ σε περίπτωση που το αίτημα δεν γίνει δεκτό από τους προμηθευτές τότε τραπεζικοί κύκλοι θέτουν ανοιχτά το ενδεχόμενο του λουκέτου. 

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η είσοδος επενδυτικού fund που θα αποκτήσει μετοχική παρουσία στον Όμιλο και θα εισφέρει κεφάλαια για την εξυγίανση του. 

Μάλιστα ακούγεται ότι ένα τέτοιο - αμερικανικό - fund έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και έχει κάνει τις πρώτες επαφές με κυβερνητικά στελέχη αλλά και τράπεζες. 

Και τέλος το τρίτο σενάριο που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτηση για επίσημη ένταξη της  αλυσίδας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές της (ή το 99 ή το 106 Β), αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα να εξασφαλίσει την συναίνεση του 65% των πιστωτών της, είναι πολύ μικρή. 

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Μαρινόπουλος διαθέτει ένα δίκτυο, περίπου 950 καταστημάτων, απασχολεί 12.000 εργαζόμενους, ενώ παρά το γεγονός ότι η αλυσίδα έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2011 (οπότε και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την χρηματοοικονομική της εικόνα), εκτιμάται ότι οι οφειλές της ξεπερνούν σήμερα τα 1,2 δισ. ευρώ. 
 


Σχόλια

Πέτρος
Dia, Καρυπίδης, Μαρινόπουλος... η ιστορία σε επανάληψη. - Έχουμε ένα ζημιογόνο μάρκετ. - Οι τράπεζες δανείζουν λεφτά. - Το μάρκετ γίνεται περισσότερο ζημιογόνο. - Το μάρκετ εξαγοράζεται. - Αρκετοί υπάλληλοι μένουν άνεργοι. - Οι προμηθευτές παίρνουν τα μισά (ή και λιγότερα) από τα χρωστούμενα. - Οι μικροί προμηθευτές βάζουν λουκέτο γιατί δίχως κεφάλαια, δε μπορούν πλέον να συναγωνιστούν τις πολυεθνικές. - Οι πολυεθνικές ακμάζουν και κερδίζουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. - Το νέο μάρκετ είναι και πάλι ζημιογόνο... και παίρνει νέα δάνεια, και αφήνει νέα φέσια. Σε τέτοια αγορά, με τέτοια ύφεση είναι αδύνατον να επιβιώσουν όλοι. Πρέπει κάποια στιγμή οι τράπεζες να σταματήσουν να μοιράζουν λεφτά σε καταδικασμένες επιχειρήσεις. Όσο για τους 12.000 εργαζόμενους... τι να πω! Δεν ήξεραν για τη ζημία 185εκατομυρίων το 2011; Δεν ήξεραν ότι δεν ανακοινώθηκαν ισολογισμοί τα έτη 2012, 2013 και 2014; Είχανε 5 ολόκληρα χρόνια να ψάχουν για νέα δουλειά (έστω και με λιγότερα λεφτά).
AKIS
ΠΕΤΡΟΣ Ο ΤΕΤΡΑΩΡΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ 198 ΕΥΡΩ ΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.
Όλγα
Οι τετράωροι παίρνουν τα διπλάσια. Εγώ σαν εξάωρη 589 ευρω .Έτσι για να μην ακούγονται ανακρίβειές.
αννα
ευχομαι να εχεις συγγενεις μεσα στους 12000 για να τους τα λες και να σε χαιρονται!!
Αντωνης
Εργάζομαι στον Μαρινόπουλο 25 χρόνια και είμαι 55 χρονών. Αν κλείσει η εταιρεία Η τράπεζα θα μου πάρει το σπίτι. Η σύζυγος μου έμεινε άνεργη πριν από 2 χρόνια. Το παιδί μου θα αναγκαστεί να αφήσει τις σπουδές του. Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες θα χάσουν τα λεφτά που τους αφήνω, από το περίπτερο μέχρι τον γιατρό που κάνεις από τους δυο δεν μου δίνει απόδειξη … ! πολλαπλασίασε το αυτό επι 12.000 που είναι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία και θα δεις που αντανακλάτε η ζημιά, Στις καλές εποχές όλοι δανειστήκαμε με για να πάρουμε από μια τηλεόραση μέχρι ένα αυτοκίνητο. στείλαμε τα λεφτά μας εκτός Ελλάδος αφού τελικά δεν παράγουμε τίποτα. Οι τράπεζες μας παρακαλούσαν να πάρουμε τα δάνεια τους και το κράτος συντηρούσε στρατιές από υπαλλήλους με μέσον, με δανικά από άλλες χώρες. Το ζημιογόνο μαρκετ που λες είναι πολύ βαθύτερο και ξεκίνησε από την δεκαετία του 70. Με την συλλογιστική σου : για τα 11.000.000 των Ελλήνων …… τι να πω ! δεν το έβλεπαν από τότε ? γιατί δεν προσπάθησαν να αλλάξουν χωρά !
Πέτρος
Στον συνονόματο :Τρικυμία εν κρανίω....
Δημήτρης
Με αυτή την λογική φίλε μου, όλοι μας θα πρέπει να ψάχνουμε για άλλη δουλειά και μάλιστα εκτός συνόρων. Διότι δεν υπάρχει καμία απόλυτα υγειής επιχειρηση που να ΜΗΝ χρωστάει λεφτά. Και διέψευσε με ΑΝ κάνω λάθος...

Προσθήκη νέου σχολίου

CAPTCHA
Η ερώτηση αποσκοπεί στην πρόληψη αυτόματων υποβολών

Best of Internet