«Στον αέρα» το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στον αέρα» το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου

Σε θρίλερ εξελίσσεται το πολυαναμενόμενο mega deal μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου. H αρχική συμφωνία, η οποία προέβλεπε την σύσταση νέας εταιρείας που θα αναλάμβανε τη διαχείριση 33 hypermarkets της «Μαρινόπουλος» στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας κρέμεται από μια κλωστή και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική συμφωνία αφορούσε τη σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία θα συμμετείχαν από κοινού οι δύο εταιρείες δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι. Αντ' αυτής, υπάρχει νέα πρόταση σύμφωνα με την οποία η Σκλαβενίτης θα γίνει ο από μηχανής θεός για την Μαρινόπουλος ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση της. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη η εταιρεία «Μαρινόπουλος» αναφέρει ότι:

«Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.

Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο «κανόνι» της Μαρινόπουλος θα προκαλέσει νέα περίοδο αστάθειας στην αγορά και στην ελληνική οικονομία και θα συμπαρασύρει εκατοντάδες προμηθευτές της και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Γι' αυτό και ασκούνται πιέσεις προς τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και προς τις τράπεζες ώστε να βρεθεί λύση, έστω και την ύστατη στιγμή.

Από την άλλη, η απορρόφηση της Μαρινόπουλος από την Σκλαβενίτης αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την δεύτερη, η οποία εν μια νυκτί θα αποκτήσει πανελλαδική παρουσία υπερδιπλασιάζοντας τα καταστήματά του δικτύου της ενώ θα έρθει κι αντιμέτωπη με χρέη τόσο σε τράπεζες όσο και σε προμηθευτές.

Μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο σε όλη τη διαδικασία είναι οι καθυστερήσεις στη σύσταση της νέας εταιρείας, η οποία αποτελούσε και την πρώτη φάση της συμφωνίας. Να υπενθυμίσουμε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την έναρξή της νέας εταιρείας εντός του Ιουνίου. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση της σχετικής συμφωνίας μετόχων στον φάκελο που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γεγονός που εμποδίζει την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία.

Την εξίσωση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο οι τράπεζες, που φαίνεται να έχουν κάνει τη δική τους πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μέχρι και «κούρεμα» των οφειλών των προμηθευτών. Ουσιαστικά, ο ρόλος των τραπεζών μπορεί να αποβεί καταλυτικός, μια και τα χρέη προς τους προμηθευτές αποτελούν και το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο εταιρείες παραμένουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στην σύμπραξη , φαίνεται πως εξετάζεται το σενάριο το πλειοψηφικό πακέτο της κοινής εταιρείας να περάσει στη Σκλαβενίτη και να μην ισχύσει το 50-50% που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Όσον αφορά στην εξυγίανση του ομίλου, τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των προμηθευτών γεγονός που δημιουργεί επιπλέον νευρικότητα στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική συμφωνία προβλεπόταν ένα μέρος των υπόλοιπων οφειλών προς τους προμηθευτές να αποπληρωθεί μέσω μεταφοράς στην καινούργια κοινή εταιρεία Σκλαβενίτη- Μαρινόπουλου.

Υπό αυτό το κλίμα, τα τελευταία 24ωρα υπήρξε έντονη φημολογία πως η διοίκηση της Μαρινόπουλος εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση υποβολής σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, για ένα περιορισμένο διάστημα, ώστε να μπορέσει να εξευρεθεί στρατηγικός εταίρος. Η πληροφορία όμως δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider