H μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ντολμάδων στον κόσμο είναι ελληνική

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ντολμάδων στον κόσμο είναι ελληνική

Αν βρεθείτε στη Σαουδική Αραβία ή στη Νότιο Αφρική και δοκιμάσετε ντολμαδάκια, τότε το πιο πιθανό είναι, να είναι ελληνικής προέλευσης.

Τα φτιάχνει και τα εξάγει η Παλίρροια η μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγική εταιρεία ετοίμων γευμάτων και ο νούμερο 1 παραγωγός ντολμάδων στο κόσμο.

Η εταιρεία κατασκευάζει 1,7 εκατ. ντολμαδάκια την ημέρα, κατέχοντας την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση από τη Χαλκίδα η οποία διαθέτει τρεις παραγωγικές μονάδες, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κίνα, με 200, 1.000 και 500 εργαζόμενους, αντίστοιχα.

Πλέον οι εξαγωγές της εταιρείας ξεπερνούν το 85%, ενώ εισέρχεται συνεχώς σε νέες αγορές και με νέα προϊόντα όπως τσιπούρα με χυλοπίτες, ελιές και φέτα, λαβράκι με ποληγούρι κ.α.

Σήμερα τα προϊόντα της βρίσκονται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμo με βασικές χώρες δραστηριοποίησης ττην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή και την Αυστραλία.

Η Παλίρροια ιδρύθηκε το 1957, ιδρύθηκε στα Πολιτικά Εύβοιας από τον Αντώνη Σουλιώτη. Πρωταρχικός σκοπός του ήταν η παραγωγή και η διανομή ποιοτικών ελληνικών παραδοσιακών έτοιμων γευμάτων, στην Ελληνική και Διεθνή αγορά. Η Παλίροια παρέμεινε μια προσωπική επιχείρηση μέχρι το 1982, όπου έλαβε την εταιρική μορφή που έχει σήμερα με τη συμμετοχή των γιων του Αντώνη Σουλιώτη, Κώστα και Βασίλη.

Το 1989 ξεκίνησε η υλοποίηση ενός μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου με επενδύσεις σε σύγχρονες και τεχνολογικά προηγμένες εγκαταστάσεις και νέα γραφεία το οποίο ολοκληρώθηκε το 1992 με τη λειτουργία αυτών, στα Πολιτικά Ευβοίας.

Το 2000 μια νέα εποχή άρχισε για την Παλίρροια, όταν η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε τη δημιουργία μιας καινούργιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Παλίρροια Bulgaria Ltd,ώστε να καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της .

Από το 2010 και μετά η Παλίρροια εστίασε το ενδιαφέρον της ακόμα περισσότερο στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του συνολικού της τζίρου.

Σήμερα, η Παλίρροια είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας έτοιμων γευμάτων και αποτελεί το Νο1 παραγωγό ντολμά στον κόσμο.

Τα ντoλμαδάκια Παλίρροια έχουν βραβευτεί για την εξαιρετική τους γεύση από 2 διεθνής οργανισμούς International Quality Institute, Βρυξέλλες( Βραβείο Ανώτερης γεύσης) και Fine food, Αγλλία (Βραβείο εξαιρετικής γεύσης).

Προ ημερών δε, Τα ντολμαδάκια Παλίρροια απέσπασαν δύο χρυσά αστέρια στο διαγωνισμό Superior Taste Awards που διοργανώνεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Οργανισμό International Taste & Quality Institute (iTQi), ενώ τα ρεβίθια με κύμινο και άνηθο κατέκτησαν ένα χρυσό αστέρι.

Για το 2014 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 35,1 εκατ. ευρώ από 26,8 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 2,8 εκατ. ευρώ από 739 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider