STEAM toys: Τα παιχνίδια που διασκεδάζουν και μορφώνουν ήρθαν πρώτα στα Public

Viber Whatsapp Μοιράσου το
STEAM toys: Τα παιχνίδια που διασκεδάζουν και μορφώνουν ήρθαν πρώτα στα Public

Επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά. Αυτοί οι τέσσερις τομείς που κυριαρχούν στις τάξεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα τελευταία χρόνια… εισβάλουν και στα παιδικά δωμάτια. Η νέα τάση στο χώρο των παιδικών παιχνιδιών λέγεται “STEM toys” και έχει ως στόχο να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε γονιού: Να διασκεδάσει και να μορφώσει το παιδί του. Εμείς βρήκαμε στα Public μια απίστευτη ποικιλία από αυτά. Τι είναι όμως τα STEM toys και γιατί έχουν σημασία;

Το STEM είναι ακρωνύμιο από τις αγγλικές λέξεις Science, Technology, Engineering και Math οι οποίες αφορούν τέσσερα επιστημονικά πεδία τα οποία βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στην αγορά εργασίας. Με την πρόοδο της τεχνολογίας η εισαγωγή των παιδιών στα πεδία STEM γίνεται ολοένα και σε πιο μικρή ηλικία, ακόμη και πριν ξεκινήσει η σχολική εκπαίδευση. Υπό αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος τα παιχνίδια που εισάγουν τα παιδιά στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων βασιζόμενα στη γνώση που αποκομίζουν μέσα από την διαδραστικότητα τους με αυτά.

Και όμως το STEM ανήκει στο παρελθόν, η νέα τάση λέγεται STEAM. Πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν πως το STEM και η προσοχή του σε αυτό δεν φτάνει για να δημιουργήσει τους επόμενους επιστήμονες, προγραμματιστές και μηχανικούς. Για αυτό προτείνουν στα τέσσερα επιστημονικά πεδία να προστεθεί ακόμη ένας ακόμη πολύ σημαντικός τομέας που μπορεί να ενεργοποιήσει και να συμπληρώσει το STEM προσφέροντας άπλετη δημιουργικότητα: Ο τομέας της τέχνης (Arts and Design). Και για αυτό προτείνουν επίσης το STEM να γίνει… STEAM.

Τα STEAM toys είναι σημαντικά για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με ειδικούς τα παιχνίδια STEAM απλά χτίζουν στην έμφυτη τάση των παιδιών να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν τον κόσμο. Τα μικρά παιδιά είναι από μόνα τους «επιστήμονες» καθώς εξερευνούν τον κόσμο. Όμως, όσο μεγαλώνουν αυτή η φυσική τάση χάνεται. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις επιστήμες και ένα στα δύο παιδιά στην ηλικία των 15 ετών δηλώνει ότι δεν το αφορούν οι επιστήμες.

Τα χίλια δύο είδη STEAM toys. Τα Steam Toys εντοπίζονται για όλες τις ηλικίες. Από μικρά παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο έως και μεγάλα ενήλικα παιδιά, όλοι μπορούν να βρουν κάτι που να προκαλεί ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Τα Steam Toys απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες ενώ επιπλέον διαχωρίζονται ανάλογα με το επίπεδο προηγούμενης ενασχόλησης του παιδιού με το αντικείμενο των επιστημών σε elementary, middle, high school. Από μικρά παιδιά που δεν έχουν πάει ακόμη σχολείο έως και μεγάλα ενήλικα παιδιά, όλοι μπορούν να βρουν κάτι που να προκαλεί ενδιαφέρον για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Αν το βαφτιστήρι σου είναι μικρό, 3-5 ετών, με την παρακάτω επιλογή θα το εισάγεις στο μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Διάλεξε του ένα ή και περισσότερα από τα 10 ψάρια-ρομπότ, που θα βρεις στο Public. Το Aquabot είναι ρομποτικό ψάρι που κολυμπά πραγματικά στο νερό! Αποτελεί ένα πρωτότυπο και άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι για τα μικρά, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Διατίθεται σε 2 σχέδια, σε καρχαρία και σε clownfish, και κάθε σχέδιο διατίθεται σε 5 διαφορετικά ημι-διαφανή χρώματα. Είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3 ετών και μεγαλύτερα (elementary).

Αν το βαφτιστήρι σου φοιτά ήδη στο δημοτικό, ώρα να έρθει κοντά στις επιστήμες. Και πώς αλλιώς θα γίνει αυτό παρά χαρίζοντάς του το πρώτο του μικροσκόπιο. Το Επιτραπέζιο Μαθαίνω & Δημιουργώ το Πρώτο μου Μικροσκόπιο AS είναι ένα πλήρες σετ για να μάθει να συναρμολογεί και να χρησιμοποιεί το πρώτο του μικροσκόπιο. Μέσα από το φακό του θα ανακαλύψει τον μικρόκοσμο, αφού μεγεθύνει 300 φορές! Κατάλληλο για παιδιά από 8 ετών και μεγαλύτερα (elementary).

Και τώρα ένα παιχνίδι έξω από τα τετριμμένα. Με την παρακάτω συλλογή το παιδί θα μάθει για την Βιολογία του Ανθρώπου. Το πρώτο σετ (Brain Model) έχει τα μέρη του εγκεφάλου για να το συναρμολογήσει. Το δεύτερο σετ (Eye Anatomy) έχει τα μέρη του ματιού για να το συναρμολογήσει. Το τρίτο σετ (Skull & Skeleton) μέρη του κρανίου & του σκελετού επίσης για συναρμολόγηση. Το τέταρτο σετ (Teeth Care) περιέχει μοντέλο των σιαγόνων και δόντια. Kατάλληλο για ηλικίες 8 και πάνω (elementary).

Τα πιο προχωρημένα παιδιά θα ενθουσιαστούν με το Αγωνιστικό Διαφυγής! Σίγουρα θα θέλει να κάνει βόλτες στους δρόμους με αυτό το απίθανο, πανίσχυρο όχημα που διαθέτει ογκώδεις, πολύ πλατιές ζάντες με λάστιχα χαμηλού προφίλ, τεράστιες κάθετες εξατμίσεις, εμπρός προφυλακτήρα βαρέως τύπου και απίθανο σκούρο γκρι και μαύρο χρώμα με φανταστικά αυτοκόλλητα φλόγας για μια πραγματικά τρομακτική εμφάνιση. Στο τέλος, θα ενεργοποιήσει τον ισχυρό κινητήρα pull-back για να πραγματοποιήσει μια γρήγορη διαφυγή! (middle level)

Και τώρα το δώρο υπερπαραγωγή, που θα μυήσει το παιδί στο χώρο της μηχανικής. Το Ελικόπτερο Μεγάλων Φορτίων! Με αυτό θα κατασκευάσει και θα ζήσει την εμπειρία του τρομερού LEGO® Technic Ελικοπτέρου Μεγάλων Φορτίων! Αυτό το τεράστιο, στιβαρό, 2-σε-1 μοντέλο είναι γεμάτο αυθεντικές λεπτομέρειες και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Με κινητήρα Power Functions που περιλαμβάνεται για να γυρίσει τους αντίθετα περιστρεφόμενους έλικες, ράμπα φόρτωσης, πόρτες του χώρου φορτίων, βίντσι για ανύψωση του φορτίο που περιλαμβάνεται. Αυτό το εκπληκτικό μοντέλο διαθέτει επίσης κινούμενο ουραίο πηδάλιο και ανυψωτήρες καθώς και ένα ριναίο τροχό… ακριβώς όπως το πραγματικό! Αν το ανακατασκευάσει, μπορεί να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο Ελικόπτερο με Διπλούς Έλικες! Προτεινόμενη ηλικία: 10-16 ετών (high school).

Αυτό το δώρο, νομίζω και ένας μεγάλος θα το ήθελε. Γιατί με τα εξαρτήματα που θα βρει κανείς στο κουτί, δεν φτιάχνεις απλά ένα ρομπότ αλλά έναν φίλο με το όνομα Meccanoid G15™! Συναρμολόγησε ένα προς ένα τα 621 κομμάτια του G15 που φτάνει τα 61 εκατοστά ύψος! Με τη φοβερή του δυνατότητα αναγνώρισης φωνής και τις πάνω από 1.000 προ-προγραμματισμένες φράσεις, μπορεί να σχολιάζει, να λέει αστεία, να απαντά και να παίζει παιχνίδια! Το Meccanoid G15™ είναι ένα εξελιγμένο ρομπότ που ξεπερνά την έννοια του παιχνιδιού! Χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία και 4 υποστηρικτικά μοτέρ που το βοηθάνε να κινείται με ρεαλιστικό τρόπο! Είναι εύκολο να προγραμματίσεις το δικό σου Meccanoid G15™ χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις! Ο πανίσχυρος built-in Meccabrain™ είναι το κλειδί για τον προγραμματισμό του! Περιλαμβάνει 64 megabits flash memory που του επιτρέπουν να μαθαίνει κινήσεις και να ηχογραφεί ήχους που αναπαράγει κιόλας! Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 10 ετών και μεγαλύτερα (middle).

Επίσης, μην ξεχάσετε να δείτε το LEGO® Mindstorms EV3, το συναρμολογούμενενο ρομποτάκι της LEGO, συναρμολογήστε το δικό σας ρομπότ και χειριστείτε το όπως εσείς θέλετε!

Αν ψάξεις, εννοείται πως θα βρεις πολλά ακόμη παιχνίδια να ξεσηκώσουν το βαφτιστήρι σου. Αν μάλιστα περιπλανηθείς στους ορόφους των Public, θα ανακαλύψεις κόσμους απίθανους, που προφανώς δεν μπορούσες να φανταστείς. Μη χάνεις ευκαιρία να γίνεις κι εσύ για λίγο παιδί, αλλά και να διαλέξεις για τα αγαπημένα σου παιδιά, τα καλύτερα!

Και ποιος ξέρει… ίσως να μπορέσουν να συντελέσουν και στη δημιουργία του επόμενου Steve Jobs ή Mark Zuckerberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider