Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Εργοστάσια σε Ευρώπη και Ασία φτιάχνει η Chipita

Εργοστάσια σε Ευρώπη και Ασία φτιάχνει η Chipita - Κεντρική Εικόνα/Video

Στην λειτουργία δύο νέων έργοστασίων προχωρά σε Ευρώπη και Ασία προχωρά η Chipita, του Σπ. Θεοδωρόπουλου.

Το πρώτο εργοστάσιο θα φτιαχτεί στη Μαλαισία από κοινού με την εταιρεία παραγωγής μπισκότων, Munchy’s. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, με την Chipita να συμμετέχει στο joint venture με ποσοστό 40% και την μαλαισιανή εταιρεία με 60%. Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. 

Παράλληλα, εντός του έτους η Chipita θα προχωρήσει στην δημιουργία ενός ακόμη εργοστασίου σε ευρωπαϊκή χώρα, που δεν διαθέτει σήμερα παραγωγική δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη επένδυση υπολογίζεται περί τα 17-20 εκατ. ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι η Chipita έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες στην Αίγυπτο με την εταιρεία Edita, στο Μεξικό με την ChipiGa, στην Γκάνα με την Interfoods και στη Σαουδική Αραβία με τη Modern Food Industries. Μέσω αυτών των κοινοπρακτικών σχημάτων διαθέτει οχτώ εργοστάσια και 31 γραμμές παραγωγής.

Επί ελληνικού εδάφους, η Chipita αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να προχωρήσει το deal εξαγοράς της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, από κοινού με την εταιρεία  Impala Invest του ομίλου Βιτζηλαίου.

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, την απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων της. Μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Νίκας στον Άγιο Στέφανο το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της. 

Το 2014 ο τζίρος του ομίλου Chipita (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε στα 326,276 εκατ. ευρώ από 319,192 εκατ. ευρώ το 2013. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα 20,939 εκατ. ευρώ από αρνητικά αποτελέσματα 1,386 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε κέρδη 12,079 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 21,156 εκατ. ευρώ το 2013.

Ποιός είναι ο Μr Chipita

Είναι ο άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει συσκευασμένο κρουασάν. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ή αλλιώς ο Mr Chipita, έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε 35 χώρες του εξωτερικού. 

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι αν δεν είχαν συμβεί κάποια πράγματα στην ζωή του… η επιχειρηματική του πορεία θα ήταν σήμερα διαφορετική.
Όπως για παράδειγμα το 1967, όταν ένας  τσακωμός με τους θείους του τον αναγκάζει σε ηλικία 23 ετών να αποχωρήσει από την Recor, μία οικογενειακή επιχείρηση γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και να αναζητήσει την τύχη του αλλού. 

Το 1986 ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην Interia, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. 
Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 50% των μετοχών της Chipita μιας εταιρείας παραγωγής snacks (γαριδάκια), ενώ το 1989 αποκτά και το υπόλοιπο 50%.

Το 1990 έτος – ορόσημο για τον ίδιο θα βρεθεί στο δρόμο του ο Κωνσταντίνος Καψάσκης της Τράπεζας Εργασίας και ο επενδυτικός όμιλος Eurohellenic (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ), οι οποίοι θα πιστέψουν στο όραμα του και θα επενδύσoυν στην Chipita η οποία με τα κεφάλαια αυτά ξεκινά στην Ελλάδα την παραγωγή συσκευασμένου κρουασάν. 

Η πορεία της Chipita την επόμενη τετραετία ήταν αλματώδης. To 1994 περνάει την πόρτα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει αρκετά νέα προϊόντα και επεκτείνεται σε πολλές χώρες τoυ εξωτερικού, από την Ρωσία και την Νιγηρία μέχρι την  Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό. 

Το 2006 η Chipita του Σ. Θεοδωρόπουλου συγχωνεύεται με την Δέλτα, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και δημιουργείται ο Ομιλος Vivartia. Οι δύο άντρες εκτός από συνεταίροι είναι και φίλοι…. Όμως η φιλία τους δεν θα κρατήσει για πολύ. O Δημήτης Δασκαλόπουλος, ένα χρόνο μετά αποφασίζει – μονομερώς - να πουλήσει την αυτοκρατορία της Vivartia στον  τον Ανδρέα Βγενόπουλο της MIG.  Η συμφωνία κλείνεται μέσα σε δύο μέρες, εν αγνοία του Θεοδωρόπουλου. 

Από το deal, η οικογένεια του Δ. Δασκαλόπουλου αποκομίζει 403 εκατομμύρια ευρώ και η οικογένεια του Σ. Θεοδωρόπουλου 147 εκατ. ευρώ.  
Ο κ. Βγενόπουλος  αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική ικανότητα του Θεοδωρόπουλου του δίνει την  θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Ομιλο. Ο ίδιος φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο του ρόλο, αφού οι δύο άντρες ουσιαστικά «ποτέ δεν ταίριαξαν μεταξύ τους». 

Λίγους μήνες μετά πουλά την συμμετοχή του στην Vivartia, όμως στόχος του είναι να μπορέσει να αποκτήσει ξανά την Chipita. H ευκαιρία του δίνεται το 2010 όταν ήδη η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει την «πόρτα» της χώρας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος µαζί µε τον σαουδαραβικό όµιλο Olayan, ορισµένες τράπεζες (Εθνική, Εurobank και το επενδυτικό fund της Global Finance ) και κάποιους φίλους του (Αχ. Φώλιας, Λ. Φρέρης, Στ. Νένδος) πήρε ίσως το µεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του. Επαναγόρασε την Chipita από τον όµιλο της Vivartia καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ και αναλαµβάνοντας χρέη 327 εκατ. ευρώ.

Best of Internet