Στην τελική ευθεία το deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία το deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου

Σε φάση υλοποίησης, μπαίνει η συμφωνία της Σκλαβενίτης με τον Μαρινόπουλο.

Μέσα στον επόμενο μήνα, αναμένεται να εκταμιευθούν και τα πρώτα χρήματα από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, που θα επιτρέψει στην Μαρινόπουλος να προχωρήσει στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της.

Η δεύτερη χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαϊου, ταυτόχρονα με την από κοινού δημιουργία νέας εταιρείας (θυγατρικής των δύο εταιρειών με ποσοστό συμμετοχής 50% για κάθε αλυσίδα), που θα λειτουργήσει και θα αναπτύξει το δίκτυο των 33 υπερμάρκετ.

Η νέα κοινή εταιρεία, μεταξύ Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου έχει ήδη συσταθεί και αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο με την θέση του προέδρου να αναλαμβάνει ο Πάνος Μαρινόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης.

Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της Μαρινόπουλος σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της αλυσίδας.
Τα νέα καταστήματα που θα ενταχθούν στην κοινή εταιρεία αναμένεται φέρουν το σήμα της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης και όχι της Carrefour.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει η Carrefour στην εξέλιξη αυτή καθώς ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν γνωρίζουμε τους όρους του διαζυγίου της Μαρινόπουλος με τους Γάλλους.
Υπενθυμίζεται ότι της συμφωνίας «η Carrefour Μαρινόπουλος έχει καταστεί αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία, και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων» και μέχρι τώρα τα προϊόντα της ήταν παρόντα σε όλα τα καταστήματα που ανέπτυσσε η ελληνική εταιρεία.

Ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν ρήτρες στην περίπτωση συνεργασίας με τρίτους στο ίδιο αντικείμενο.

Πολλοί άνθρωποι της αγοράς πάντως, διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις αν το deal μεταξύ των δύο πλευρώ θα ολοκλήρωθεί τελιθκά, ενώ σπεύδουν να θυμίσουν την περίπτωση Σκλαβενίτη - Βερόπουλου που αν και οι δύο πλευρές είχαν έρθει ένα βήμα προν από «γάμο», τελικά αυτός διαλύθηκε, αν και είχε εξασφαλιστεί το πράσινο φως των πιστωτριών τραπεζών.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, όμως, τουλάχιστον για την πλευρά της Μαρινόπουλος κρίνεται επιτακτική λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία διετία η Μαρινόπουλος ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise. Οι εξαγορές αυτές αν και ισχυροποίησαν την γεωγραφική της θέση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, εντούτοις δυσχέραναν την οικονομική τη θέση.

Το τελευταίο διάστημα η αλυσίδα έχει βάλει λουκέτο σε αρκετά καταστήματα της, ενώ έχει σπάσει και συμφωνίες συνεργασίας με δικαιοπάροχους (όπως π.χ στην Λάρισα).

Προ ημερών δε, έβαλε πωλητήριο στο μεγαλύτερο υπερμάρκετ Carrefour που διαθέτει στο Mall της Σόφιας στη Βουλγαρία.

Το εν λόγω υπερμάρκετ εγκαινιάστηκε πριν από έξι χρόνια, και αποτέλεσε την τρίτη μεγαλύτερη επένδυση της αλυσίδας στη χώρα, μετά την πρώτη στο Μπουργκάς το Μάρτιο του 2009 και τη δεύτερη στη Φιλιππούπολη τον Απρίλιο του 2010.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider