«Χαμηλές πτήσεις» για τα κέρδη της Ryanair

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές πτήσεις» για τα κέρδη της Ryanair
Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για τον κλάδο των αερομεταφορών

Βαρύς αναμένεται ο χειμώνας για την Ryanair μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας την Δευτέρα για χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα κέρδη κατά το β΄τρίμηνο του οικονομικού της έτους. Ο αερομεταφορέας αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα και πλέον καλείται να διαχειριστεί τον συνδυασμό των χαμηλών ναύλων, της υψηλότερης τιμής του πετρελαίου αλλά και τον αρνητικό αντίκτυπο των απεργιών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 841,5 εκατ. ευρώ – λίγο λιγότερα από τα 855 εκατ. ευρώ που ήθελαν οι εκτιμήσεις και αρκετά χαμηλότερα από 895,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Για το πρώτο μισό του έτους η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε πτώση 7% στα καθαρά κέρδη, δηλαδή απώλειες της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Μόνο για το τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου η πτώση διαμορφώθηκε στο 6%. Κι όλα αυτά μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ανακοίνωσε πως μειώνει το guidance για το σύνολο της χρονιάς.

Παρόλα αυτά οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 2,76 δισ. ευρώ από €2,52 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Στην συγκεκριμένη περίοδο περιλαμβάνονται απώλειες ύψους 35,6 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με το μερίδιο της Ryanair στην Αυστριακή Laudamotion. Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές του μήνα η Ryanair είχε προχωρήσει στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της εκτιμώντας πως τα κέρδη για το τρέχον οικονομικό έτος το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου 2019, θα καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση από ότι προέβλεπαν αρχικά και θα διαμορφωθούν στα 1,1 με 1,2 δισ. ευρώ από τα €1,25 με 1,35 δισ. που υπολόγιζαν λόγω της αδύναμης ζήτησης, των απεργιών αλλά και της αύξησης του κόστους των καυσίμων.

«Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς. Έχουμε έναν συνδυασμό αυξημένων τιμών πετρελαίου, αν και η Ryanair είναι πολύ καλά αντισταθμισμένη σε σχέση με τους ανταγωνιστές - και οι ναύλοι πέφτουν εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά» σημείωσε ο Μάικλ Ο Λίρι, Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair στα αμερικανικά μέσα.

Με αφορμή τα πρόσφατα «κανόνια» αεροπορικών εταιρειών, ο επικεφαλής του αερομεταφορέα προέβλεψε ότι μέσα σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον όλες οι αεροπορικές δυσκολεύονται γι αυτό και δεν αποκλείονται κι άλλες αιφνίδιες ανακοινώσεις χρεοκοπίας μερικών εξ αυτών μέσα στο χειμώνα. Αυτός ο χειμώνας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας τετραετούς ύφεσης στον κλάδο» εκτίμησε ο κ. Ο' Λίρι.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργιών που απασχόλησαν για καιρό τα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά τους επιβάτες, τονίζοντας ότι υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από το ζήτημα. «Πρώτον, οι περισσότερες απεργίες και ακυρώσεις πτήσεων φέτος πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας ελλείψεων στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στο σύνολο της χρονιάς εμείς είχαμε 8 απεργίες από τους πιλότους μας». Πλέον, όπως διευκρίνισε ο Ο' Λίρι, η εταρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τα εργατικά σωματεία της Ιρλανδίας , της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με αυτό της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα. Τέλος, ανέφερε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και για το Brexit και για τον αντίκτυπο που αυτό θα έχεισ τις πτήσεις από και προς την Αγγλία.

Παρά τις χαμηλές πτήσεις των κερδών της βέβαια η μετοχή της Ryanair σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε το 3% κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης μετά και τις δηλώσεις του κ. Ο’ Λίρι ότι τα θέματα με τους εργαζόμενους θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider