Τι να κάνεις πριν κληρονομήσεις την οικογενειακή επιχείρηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι να κάνεις πριν κληρονομήσεις την οικογενειακή επιχείρηση

Ήρθε η ώρα να «κληρονομήσεις» την οικογενειακή επιχείρηση; Παραδίδει σε εσένα τα ηνία της εταιρείας ο πατέρας σου; Τότε, καλό είναι να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο, προτού επιδοθείς σε οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, η κοινή γνώμη συνήθως εμπιστεύεται περισσότερο τις οικογενειακές επιχειρήσεις παρά εκείνες που δεν τις συνδέει κανένας οικογενειακός δεσμός. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα όταν μια επιχείρηση «αλλάζει χέρια» και περνά από τον πατέρα στα τέκνα του.

Ο επικεφαλής μιας επιχείρησης χαίρει καθολικού θαυμασμού και αποδοχής για τις διοικητικές του ικανότητες, την ισχυρή του προσωπικότητα και τις αυξημένες φιλοδοξίες. Όλα αυτά, ωστόσο, ενισχύουν τις προσδοκίες για την επόμενη γενιά, η οποία με το «καλημέρα» στο διοικητικό πόστο έρχεται αντιμέτωπη με μια «βαριά» κληρονομιά.

Για να διατηρηθεί αμείωτη η εμπιστοσύνη σε μια οικογενειακή επιχείρηση, όταν εκείνη «αλλάζει χέρια» δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με την έννοια των «αξιών». Δεν υπάρχει οικογενειακή εταιρεία που δεν πορεύεται με γνώμονα τις «αξίες». Αξίες που προάγει η κάθε οικογένεια.

«Οι αξίες είναι μέρος της επιτυχίας και της βιωσιμότητας μιας οικογενειακής επιχείρησης», δηλώνει ο Maya Prabhu, γενικός διευθυντής της Coutts Institute.

Όπως εξηγεί, για να μην προκαλέσει με τρόπο αρνητικό μια οικογενειακή επιχείρηση, πρέπει να πορευθεί με τις αξίες της σύνεσης, του χαμηλού προφίλ, με σημαία τη φιλανθρωπία και μακριά από τα υπέρμετρα πλούτη. Διαφορετικά, η εμπιστοσύνη προς αυτήν, κινδυνεύει να χαθεί. «Η επόμενη γενιά δεν πρέπει να μείνει στην επιχειρηματική ιστορία γιατί… απλά ξοδεύει περισσότερα από ότι η προηγούμενη γενιά», σημειώνει.

«Η κοινωνία πρέπει να θαυμάζει τη νέα γενιά ως άξιο συνεχιστή της επιχείρησης που με κόπο δημιούργησε ο πατέρας ή η μητέρα. Η νέα γενιά δεν πρέπει για κανένα λόγο να συμπεριφέρεται ως το παιδί που απλά… τα βρήκε όλα έτοιμα από την οικογένειά του», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider