Την έξοδο από τον FTSE 100 «βλέπει» η Unilever

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την έξοδο από τον FTSE 100 «βλέπει» η Unilever

Κοντά στην «έξοδο» από το βρετανικό χρηματιστήριο βρίσκεται η Unilever.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και πριν το τέλος του 2018, εάν ο κολοσσός λάβει το «οκ» των μετόχων του και προχωρήσει στη σύσταση νέας εταιρείας με έδρα το Ρότερνταμ.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Unilever είναι εισηγμένη στον βρετανικό χρηματιστηριακό δείκτη (FTSE 100), ενώ έχει ήδη ζητήσει την παραμονή της σε αυτόν. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία που διαχειρίζεται τον FTSE 100 αναφέρει ότι η μετοχή της Unilever θα διαγραφεί στις 24 Δεκεμβρίου. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως σήμανε και την αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο σημαντικών βρετανικών κεφαλαίων που εμμένουν στην παρακολούθηση του FTSE 100.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποια μετοχή θα αντικαταστήσει τη μετοχή της Unilever.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, η Unilever έχει ήδη παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της προγραμματισμένης για το Δεκέμβρη ίδρυσης νέας εταιρείας στην Ολλανδία, που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από αρκετούς Βρετανούς μετόχους, ενόψει Brexit.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής των προϊόντων Dove και Lipton αναφέρει ότι πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση, με στόχο τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την ευελιξία της στο πλαίσιο συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ωστόσο, η απόφαση της Unilever τον περασμένο Μάρτιο να καταστήσει το Ρότερνταμ ως την κύρια έδρα της εταιρείας προκάλεσε διαμάχη στη Βρετανία. Οι πολέμιοι της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προειδοποίησαν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της απώλειας πίστης στη χώρα. Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Brexit, αντέτειναν την πάγια δέσμευση της Unilever για διατήρηση τόσο του προσωπικού όσο και της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αναμενόμενη τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών σε Λονδίνο και Ρότερνταμ θα είναι η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, με τις πρώτες συναλλαγές στις μετοχές της New Unilever στο Ρότερνταμ να ξεκινούν από τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου.

«Συνολικά, θεωρούμε πως οι προτεινόμενες αλλαγές θα επιφέρουν τη συνολική ενίσχυση της αξίας για την Unilever», τόνισαν οι αναλυτές της UBS.

Η Unilever ξεκίνησε μια διερεύνηση της διττής δομής της το 2017, όταν αρνήθηκε πρόταση εξαγοράς ύψους 143 δισ. δολ. από την Kraft Heinz, γεγονός που πυροδότησε μια διαμάχη μεταξύ του βρετανικού και ολλανδικού πυλώνα της εταιρείας.

Τον Μάρτιο, ο όμιλος ανέφερε ότι μια νέα εταιρεία, η New Unilever, η οποία έχει συσταθεί στην Ολλανδία, θα είναι εισηγμένη στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider