H Fosun αφήνει την Ελλάδα για το Βέλγιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Fosun αφήνει την Ελλάδα για το Βέλγιο

Τον Ιούνιο η Fosun αιφνιδίασε τους πάντες όταν τελικά δεν κατέθεσε προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική, μια εξαγορά για την οποία μέχρι τότε εκδήλωνε συνεχώς ενδιαφέρον. Η αγορά είχε προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να εξηγήσει αυτή την απόφαση του κινεζικού ομίλου αποδίδοντας την κυρίως στην υπόθεση της Folli Follie. Όμως, νέες πληροφορίες αναδεικνύουν και άλλες πτυχές που δεν ήταν μέχρι πρότινος γνωστές.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Fosun εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του συνόλου της βελγικής ασφαλιστικής Ageas σε μια κίνηση που μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη επέκταση του κινεζικού ομίλου στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια ασφαλιστική εταιρεία περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες πηγές η εταιρεία εξετάζει με τους συμβούλους της όλα τα ενδεχόμενα μεταξύ των οποίων και η συνεργασία με άλλον όμιλο για την εξαγορά ή απλά να αυξήσει το ποσοστό 3% που κατέχει σήμερα στην Aegas. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν έχουν παρθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις και μπορεί η Fosun να μην προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Η Aegas είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική του Βελγίου στον κλάδο ζωής και δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων. Εκτός από την λειτουργία της στην Ευρώπη η εταιρεία διαθέτει προϊόντα σε χώρες της Ασίας όπως οι: Κίνα, Μαλαισία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες, Λάος, Καμπότζη, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ. Επιπλέον έχει και μειοψηφικό ποσοστό σε μια κοινοπραξία με την China Taiping Insurance Holdings Co.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η Fosun συνεχίζει να επεκτείνει τις διεθνείς της δραστηριότητες παρά την αυξημένη πίεση που δέχονται οι κινεζικές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση της χώρας. Φέτος η Fosun εξαγόρασε την βραζιλιάνικη επενδυτική εταιρεία Guide Investimentos και τον γαλλικό Οίκο Μόδας Lanvin.

Πάντως, οι μεγαλύτερες εξαγορές της εταιρείας εκτός Κίνας αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο. Η Fosun το 2014 εξαγόρασε την πορτογαλέζικη ασφαλιστική Caixa Geral de Depositos έναντι περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Το 2015 αγόρασε και την αμερικανική Ironshore Inc. για 2,1 δισ. δολάρια, την οποία όμως πούλησε δύο χρόνια αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider