Ράχελ: H Ελλάδα χρειάζεται εξειδικευμένους επαγγελματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράχελ: H Ελλάδα χρειάζεται εξειδικευμένους επαγγελματίες

«Κάποιοι σκληροί τόνοι στο παρελθόν δεν βοήθησαν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά διαπιστώνει κανείς με ικανοποίηση ότι η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ένα τόσο θετικό παρελθόν και μια φιλική παράδοση, που φτάνουν μέχρι την ελληνική επανάσταση. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα συνεργασίας, και αυτό είναι ό,τι καλύτερο, διότι εργαζόμαστε από κοινού για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αυτή είναι μια καλή προϋπόθεση, που με κάνει να αισιοδοξώ και για τα άλλα θέματα», λέει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Τόμας Ράχελ, οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής (με θέμα «Η συμβολή της εκπαίδευσης και της έρευνας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων») στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον Χριστιανοδημοκράτη Γερμανό πολιτικό, «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική για τους ξένους -και όχι μόνο- επενδυτές» και υπογραμμίζει ότι «για να γίνει μια οικονομία ανταγωνιστική, χρειάζεται εξειδικευμένους επαγγελματίες». Αυτό επιτυγχάνεται, όπως αναφέρει, και «με τη διττή εκπαίδευση (σ.σ. συνδυασμός θεωρίας και εξάσκησης σε επιχειρήσεις), η οποία υποστηρίζεται και από τα συνδικάτα στη χώρα του, όπου χάρη σε αυτήν υπάρχει η χαμηλότερη ανεργία στους νέους στην Ευρώπη». Το βασικό είναι πώς θα εκσυγχρονιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση, πώς θα γίνει ελκυστική, πώς μπορούμε να κάνουμε λ.χ. την ψηφιακή οικονομία ή την τεχνητή νοημοσύνη τμήμα της, λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράχελ αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα (τουριστικής) διττής εκπαίδευσης «MENDI», χάρη στο οποίο πάνω από το 90% των νέων που συμμετείχαν βρήκαν δουλειά. Επίσης, το καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης εξειδικευμένων ηλεκτρολόγων για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια «GRAEDUCATION», με το οποίο «δημιουργείται στην Ελλάδα ένας νέος τομέας «πράσινων επαγγελμάτων», πρότυπο και για άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως σημειώνει. Επισημαίνει δε την αξία της μεταφοράς εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, όπως στην περίπτωση του ΟΣΕ, ο οποίος εκπαιδεύει νέους Έλληνες τεχνικούς «με βάση τα μεταφρασμένα εγχειρίδια των γερμανικών σιδηροδρόμων. Πρόκειται για ενα εξαιρετικό πρόγραμμα. Ξεκινούν με 125 μαθητευόμενους, ενώ υπήρχαν τριπλάσιες αιτήσεις. Το βλέπει κανείς ότι κάτι κινείται. Τα προγράμματα αυτά συντελούν στο να μειωθεί η ανεργία. Έτσι έγινε στην Γερμανία».

«Ο άλλος τομέας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό μιας οικονομίας και στην ανάπτυξη, είναι η έρευνα και η καινοτομία. Θα ξεκινήσουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας υψηλού επιπέδου, που θα δημιουργήσει προοπτικές για νέους επιστήμονες εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων, το οποίο εργάζεται και σε διεθνές επίπεδο, το οποίο δημουργεί τεράστιες ευκαιρίες», τονίζει ο Γερμανός υφυπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μήνυμά του προς τους νέους Ελληνες είναι να μην «προσανατολίζονται μόνο σε κλάδους με γόητρο, αλλά να διερευνούν πού υπάρχουν μελλοντικές ευκαιρίες και να αξιοποιούν τις δικές τους ικανότητες, τα ταλέντα τους, σε όλους τους τομείς όταν αποφασίζουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider