Μπλόκο στις συμφωνίες με τις καπνοβιομηχανίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλόκο στις συμφωνίες με τις καπνοβιομηχανίες

Να μην ανανεωθεί η συμφωνία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και της παραποίησης προϊόντων καπνού με τη Philip Morris International, η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2016, ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ψήφισμα του.

Άντ’ αυτού, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να επικεντρωθεί στα διαθέσιμα διεθνή νομοθετικά μέσα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Μάλιστα εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στη μείωση του λαθρεμπορίου, καθώς ένα κύμα παράνομων «φθηνών λευκών» τσιγάρων συμπλήρωσε αυτό το κενό.

Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψαν συμφωνίες με τις τέσσερις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες: Philip Morris International το 2004, Japan Tobacco το 2007, British American Tobacco το 2010 και Imperial Tobacco το 2010. Οι τέσσερις αυτές εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλουν στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της το συνολικό ποσό των 2,15 δισ. δολαρίων με αντάλλαγμα την απόσυρση των νομικών διαδικασιών εναντίον τους, αναφορικά με την απώλεια δασμών που προκλήθηκε από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων (η ΡΜΙ συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων σε διάστημα 12 ετών).

Μάλιστα οι καπνοβιομηχανίες δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τη νόμιμη διακίνηση των προϊόντων τους, προμηθεύοντας την αγορά μόνο με τις ποσότητες που νομίμως τους ζητούνται, φροντίζοντας να πωλούν μόνο σε νόμιμους πελάτες και εφαρμόζοντας ένα σύστημα παρακολούθησης που βοηθά τις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν τα τσιγάρα που διακινούνται παράνομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού και ιδίως η λαθραία διακίνηση και παραποίηση τσιγάρων, προκαλεί απώλειες εσόδων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, τόσο σε επίπεδο δασμών, ΦΠΑ όσο και ειδικών φόρων κατανάλωσης, που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) χρηματοδοτείται εν μέρει από ετήσιες πληρωμές από τη βιομηχανία καπνού, όπως αναφέρεται στις συμφωνίες για τον καπνό, δεδομένου ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ευρωπαϊκή οδηγία του 2014 για τον καπνό που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2019, προβλέπει την παροχή ενός αποτελεσματικού συνόλου εργαλείων, όπως αυτό του διαλειτουργικού συστήματος εντοπισμού και παρακολούθησης των τσιγάρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ζητούν από την Επιτροπή να εστιάσει τις προσπάθειές της στην εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας.

Για να γεφυρώσουν το χρονικό χάσμα έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η οδηγία για τα προϊόντα καπνού, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει πρόσθετους κανόνες για τα φθηνά, λευκά τσιγάρα, να εντοπίσει και να παρακολουθήσει τα προϊόντα καπνού της Philip Morris International και να ασκήσει προσφυγές κατά της όποιας παραποίησης των προϊόντων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider